Analyse
Illiquide Brusselse aandelen: handen af? 5 jaar geleden - donderdag 10 januari 2013

Op de beurs van Brussel noteren heel wat aandelen waarvan de liquiditeit te wensen overlaat. Op de meeste handelsdagen is er zelfs geen handel. Is het interessant om in deze waarden te gaan beleggen?

We raden niet aan om in deze aandelen te beleggen. Er zijn voldoende goedkope, interessante en zeer liquide aandelen op de Brusselse beurs die we naar voor schuiven zoals zodat we u niet aanraden om uw geluk te beproeven in deze groep van waarden.

 

Op Euronext Brussel noteren een hele karrevracht aan aandelen waar niet elke beursdag handel in plaatsvindt. We spreken enkel over de hoofdtabel en laten de kleinere beurssegmenten zoals Alternext en de Vrije Markt buiten beschouwing. Ook met de groep buitenlandse aandelen houden we geen rekening. Deze illiquide aandelen hebben een vrij diverse achtergrond.

 

Verschillende onder hen noteren al verschillende tientallen jaren op de Brusselse beurstabel en leiden een teruggetrokken bestaan zoals de mijngroep Cimescaut, de verdeler van geneesmiddelen PCB, de bouwmaterialengroep Scheerders van Kerchove, de investeringsmaatschappijen Belreca en Neufcour (Compagnie Financière de) en de waterproducent Spadel.

 

Andere hebben dan weer een herstructurering achter de rug zoals Think Media of hebben nauwelijks nog een activiteit zoals Sucraf.

 

De laatste groep ten slotte bestaat uit aandelen waarop een overnamebod heeft plaatsgevonden en die aan hun laatste beursdagen bezig zijn zoals VPK Packaging en Transics.

 

We raden niet aan om in deze aandelen te beleggen. In principe kunt u elke dag kopen maar gezien het enorme verschil tussen de bied- en laatkoers is de kans groot dat u tegen een hoge koers koopt. Bij Scheerders van Kerchove was er op donderdag 3 januari 1 koper tegen 387,6 EUR (11 stuks) en 1 verkoper tegen 465 EUR (15 stuks). Bij Belreca was onze verbazing groot toen we vaststelden dat het orderboek volledig leeg is. En eenmaal een pakket bemachtigd, is het zeer moeilijk om dit op een bepaald moment ten gelde te maken. En stel dat er met het bedrijf in kwestie iets negatief gebeurt, dan zit u als een rat in de val. U kunt uw stukken niet kwijt. Daarnaast is het niet eenvoudig om informatie te vinden over deze bedrijven. De meeste beperken zich tot het strikt noodzakelijke en laten nauwelijks in hun kaarten kijken.

 

Deel dit artikel