Analyse
Farmasector in de schijnwerpers 5 jaar geleden - maandag 14 januari 2013

Moeilijke context en koersherstel in 2012 maar verdient nog uw aandacht.

Novartis en GlaxoSmithKline staan op ons voorschrift om aandelen aan te kopen.
Novartis kan bogen op een productieve research en veel producten in ontwikkeling.
GlaxoSmithKline spint garen bij zijn sterke aanwezigheid in de groeilanden en maakt deel uit van onze selectie basisaandelen om een portefeuille samen te stellen.

 

Balans 2012

O.a. door het verstrijken van het patent eind 2011 op diverse sterk verkopende geneesmiddelen (Lipitor van Pfizer, Zyprexa van Eli Lilly) bleven de farmagroepen ook in 2012 de hete adem van de generische producenten in hun nek voelen. De crisis in Europa verslechterde de situatie nog wat, doordat het gezondheidsbeleid van overheden strenger werd. Dit leidde tot gedwongen prijsdalingen voor sommige middelen, beperkte terugbetaling van andere, en een sterke vraag naar meer innovatie. Ondanks alles liet de sector toch een rendement van 13,3 % optekenen vorig jaar (koers + dividend in euro).

 

Beantwoorden aan behoeften

De verkoop van producten die niet langer beschermd worden door een patent bereikte in 2012 een piek maar zal wellicht afzwakken in 2013. De labo's focussen hun inspanningen meer op producten waaraan de behoefte groot blijft, zoals middelen tegen kanker, degeneratieziekten en diabetes. Die behoeften worden zowel gevoed door de vergrijzing van de bevolking in de industrielanden als door de bevolkingstoename en de dynamiek in de groeilanden. Zonder nog de productiviteitsniveaus van eind vorige eeuw te halen, werpen de onderzoeksinspanningen van de farmagroepen vruchten af en dikken de portefeuilles met producten in ontwikkeling aan. In de VS kregen vorig jaar 39 molecules groen licht, een record sinds de jaren 1990. We mogen ook niet vergeten dat de sector de voorbije jaren hard heeft gewerkt om te snoeien in de kosten.

 

Financieel solide

Ondanks de moeilijke context blijft de financiële situatie van de grote labo's comfortabel, met solide balansen en dividendrendementen van zowat 4 % gemiddeld.


Deel dit artikel