Analyse
Cyprus: slechtste beursprestatie 2012 5 jaar geleden - donderdag 10 januari 2013

De CSE-index van de Cypriotische beurs verloor 60 % van zijn waarde in 2012 en was daarmee vorig jaar de slechtst presterende beurs van de wereld.

We nemen een flinke bocht rond de Cypriotische beurs.

 

Waarom zit het land in financiële moeilijkheden?

Het land is nauw verweven met Griekenland en de Griekse crisis heeft het hele Cypriotische banksysteem op losse schroeven gezet. Cypriotische banken hebben immers enorme belangen in Griekenland en door de economische crisis hebben ze verliezen (slechte kredieten) opgestapeld die ze niet meer kunnen dragen. De banksector van het eiland zou een injectie van 10 miljard EUR nodig hebben om te kunnen overleven. Aangezien de banken op de rem zijn gaan staan, hebben ook de andere sectoren in het land enorme hinder ondervonden.

 

Wat wordt gedaan om het land van de ineenstorting te redden?

In 2011 heeft Cyprus een lening gekregen van 2,5 miljard dollar van de bevoorrechte partner Rusland om zijn dagelijkse uitgaven te kunnen blijven doen maar dat is slechts een doekje voor het bloeden want het land heeft veel grote financiële behoeftes. De voorbije maanden is de Europese Unie bezig om een reddingsplan uit te werken. Om het bedrag te bepalen van het hulppakket, voert de Amerikaanse obligatiebeheerder Pimco een doorlichting van de banksector door. Eind januari zou deze studie moeten rond zijn. Er wordt gewag gemaakt van 17 miljard euro, zo goed als de jaarlijkse output van het land. Het overgrote deel zou naar de banksector gaan. Daarenboven is het land begonnen een aanzienlijk besparingsprogramma ten uitvoer te brengen. Tegen 2015 zou het een begrotingsoverschot moeten hebben, tegen een tekort van zo’n 3 % nu. Een openbare schuld bedraagt 90 % van het BBP. Ten slotte is de kans groot dat houders van Cypriotisch staatspapier een verlies zullen moeten nemen op hun posities. Hiervoor zou een operatie rond de herschikking van de schulden op het getouw worden gezet zoals recent in Griekenland werd gedaan.

 

Behoort een marktherstel tot de mogelijkheden?

Op een bepaald ogenblik is zowat alle onheil in de koersen opgenomen dat een herstel niet kan worden uitgesloten zelfs als zijn de problemen van het land verre van opgelost. Maar van dat herstel een graantje willen meepikken, is uit den boze. Het is een kleine markt met beperkte liquiditeit die vandaag wordt gedreven door speculanten.

 

Deel dit artikel