Analyse
BinckBank: beleggen in een makelaar? 5 jaar geleden - maandag 21 januari 2013

Actieve beleggers kennen BinckBank als een efficiënte online broker met scherpe tarieven.

Maar is het ook interessant om te beleggen in aandelen van Binck, die noteren aan de beurs van Amsterdam (ISIN: NL0000335578, 7,50 EUR)?
Voor 2013 mikken we op een winst per aandeel van 0,38 EUR, voor 2014 op 0,42 EUR. Voor boekjaar 2012 ramen we het dividend op 0,35 EUR bruto (rendement 4,7%). Voor 2013 en 2014 tippen we op een paar eurocent meer.
Gezien het vrij lage risico en het degelijke dividendrendement raden we aan het aandeel te houden. De groeivooruitzichten lijken ons iets te mager en onzeker om het aandeel te kopen.

 

Bank met beperkte risico’s

BinckBank behoort tot de top 5 van online brokers in Europa, met vestigingen in Nederland (marktleider), België (gedeeld marktleider), Frankrijk (16% marktaandeel), Italië (gestart in 2012) en Spanje (enkel verkoopkantoor voor gepensioneerde Nederlanders). Naast een website voor transacties door particulieren, is Binck in Nederland ook actief onder het merk Alex (sparen, vermogensbeheer, fondsen) en verzorgt ze het volledige effectentransactieproces (incl. bancaire administratie) voor ±100 professionele partijen. 70% van de inkomsten komt uit provisies op effectentransacties en financiële dienstverlening. Binck voert een voorzichtig beleggingsbeleid en heeft geen uitstaande schulden of directe blootstelling aan PIGGS-landen. Met een ijzersterke kapitaalpositie voldoet het al ruimschoots aan de toekomstige Bazel III-normen.

 

Te ambitieuze groeistrategie?

In 2009 formuleerde Binck doelstellingen om tegen eind 2013 de grootste online bank voor beleggers in Europa te worden. Door de financiële crisis lijken die nu toch te hoog gegrepen. Het negatieve beleggerssentiment (lagere beursvolumes) en de lage rentevoeten resulteerden in minder opbrengsten (ondanks de groei van het aantal klanten en rekeningen), terwijl de kosten stabiel bleven of zelfs toenamen (o.a. personeel). Hoewel Binck niet geconfronteerd wordt met de problemen van klassieke banken (waardeverminderingen op kredietportefeuilles, risicovolle beleggingen…) zag het de voorbije 3 jaren zijn winsten (en uitbetaalde dividenden) gestaag achteruitboeren. Ook 2013 belooft moeilijk te worden. De concurrentie neemt toe en wijzigingen aan de wet- en regelgeving dreigen op het aantal transacties (en dus op de inkomsten) te wegen.

 

Deel dit artikel