Analyse
Zwakke prestaties van de beurzen in november 5 jaar geleden - maandag 3 december 2012

Na een rally van vijf maanden, zetten de beurzen hun opmars net als in oktober verder maar tegen een veel gematigder tempo. Op maandbasis bedroeg het rendement in euro nauwelijks 1 %. Sinds begin dit jaar kunnen de wereldwijde beurzen een stijging van 14,1 % voorleggen.

De zwakste prestaties kwamen op rekening van de opkomende markten en van de drie sectoren die sinds begin dit jaar tegenvallen: de staal en non-ferrosector, de nutssector en de oliesector.
In Europa (in recessie) blijft het onvermogen van de Europese beleidsmakers om een goed onderbouwd plan te lanceren om uit de crisis te geraken, de markten afremmen; de maatregelen van de schuldeisers van Griekenland zullen enkel toelaten om tijd te winnen.
In de VS (in een lichte verbetering) lijken de onderhandelingen om ‘fiscal cliff’ te vermijden op de goede weg.
Beleg in Amerikaanse aandelen via
aandelenfondsen of individuele aandelen.

 

De nutssector die net als de telecomsector als defensief wordt aanzien, staat niet meer in de gratie in Europa. De onder druk staande omzet door de moeilijkheden bij de Europese industrie, de negatieve evolutie van de regelgeving en de hogere overheidsrekening (overheden willen tekorten terugdringen) bedreigen de genereuze dividenden. E.ON (-20,7%) verlaagde de zijne net met 55 %! GDF Suez (-2,3 %) en het Britse National Grid (-0,21 %) vinden we koopwaardig indien u regelmatige inkomsten van uw beleggingen wil. We zijn ervan overtuigd dat beide er de komende jaren zullen in slagen om een stabiel dividend te kunnen blijven uitkeren.
Wat de oliewaarden betreft, heeft de zwakke economie op de olieprijzen gewogen ondanks de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. De resultaten waren minder goed dan verwacht en dit heeft op de koersen gewogen. De groeivooruitzichten van de sector zijn evenwel intact gebleven. Op langere termijn zal de economische groei de olieprijzen ondersteunen. We zijn koper van Repsol (+5,8 %), BP (-2,6 %) en Chevron (-4,1 %). Deze laatste is onze favoriet. Het heeft één van de laagste kostenstructuren van de sector en zal het meeste profiteren van een stijging van de olieprijzen.

Deel dit artikel