Analyse
Vijf aandelen met een fraai dividend 5 jaar geleden - vrijdag 7 december 2012

Profiteer van een dividendrendement gaande van 4,9 % tot 9,8 % bruto. Hiermee kunt u, op lange termijn, uw kapitaal verzekeren van een goed rendement in de huidige lage renteomgeving, op voorwaarde natuurlijk dat u het risico aanvaardt.

Ondanks het herstel van de beurzen de voorbije maanden – onder impuls van het gedaalde risiconiveau in Europa – blijven aandelen die een gul dividend bieden niet te versmaden. Ze zijn doorgaans ook minder volatiel. Hoge dividenden in het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst en is het zaak om aandachtig de fundamentele gegevens van de bedrijven in kwestie te blijven analyseren (winstvooruitzichten, cashgeneratie, enz.).

 

GDF Suez – 15,29 EUR – Beurs van Parijs

-10,3 % sinds onze laatste analyse op 24/09
Verwacht brutorendement: 9,8 % (6,5 % vanaf 2015)
De koers van de nutsgroep kreeg een rake klap te incasseren. Onder druk van de strengere regelgeving en van de crisis moest de nutsgroep haar winstverwachtingen voor 2013 en 2014 terugschroeven en werd er een besparingsplan tegen 2015 aangekondigd. We schroeven onze dividendverwachting voor 2015 terug tot 1 EUR (dividendrendement van 6,5 %), maar het aandeel blijft aantrekkelijk.

 

BME – 17,48 EUR – Beurs van Madrid

Onveranderd sinds onze laatste analyse op 24/09
Verwacht brutorendement: 9,2 %
Zoals we verwachtten, is de activiteit van de Spaanse beursoperator in november verder achteruitgeboerd. Een voortzetting dus van de ontgoochelende cijfers voor het 3de kwartaal, die ons er al toe hadden aangezet om onze ramingen voor 2012 en 2013 bij te stellen. Het gewone dividend lijkt ons niet in gevaar.

 

Zurich Insurance – 239,70 CHF – Beurs van Zurich

-0,2 % sinds onze laatste analyse op 24/09
Verwacht brutorendement: 7,1 %
Bij Zwitserse verzekeraar hield het courante resultaat zich wel kranig en zowel de soliditeit als de rentabiliteit van de verzekeraar bleven op peil. Het management bevestigde dat het zijn gul en duurzaam dividendbeleid wil voortzetten. Een opsteker, die de koers mee hogerop duwt.

 

National Grid – 703,08 pence – Beurs van Londen

+2 % sinds onze laatste analyse op 24/09
Verwacht brutorendement: 5,7 %
De Britse energiegroep verraste de markt met goede resultaten (conform onze verwachtingen) en kondigde een stijging van 4 % aan voor zijn halfjaardividend.

 

Gimv – 37,57 EUR – Beurs van Brussel

+1 % sinds onze laatste analyse op 24/09
Verwacht nettorendement: 5,1 %
Hoewel de sombere conjunctuur momenteel op de resultaten weegt (boekhoudkundige minwaarden op bedrijven in portefeuille), profiteert de risicokapitaalmaatschappij er ook van om goedkoop te investeren en zo zijn toekomstige groei te verzekeren. De holding heeft een goed gespijsde oorlogskas en het dividend is niet in gevaar.

 

Deel dit artikel