Analyse
Republic Airways: niet alle onzekerheden van de baan 5 jaar geleden - maandag 3 december 2012

Nu de herstructurering van dochter Frontier achter de rug is, moet Republic opnieuw focussen op zijn historische activiteit.

Het aandeel is niet duur, maar ook niet risicoloos.
Houden.

 

Republic laat puike operationele prestaties optekenen : de bedrijfsmarge in het derde kwartaal bedroeg meer dan 10 %. Dat resultaat is in grote mate te danken aan dochterbedrijf Frontier, dat zich met succes aan het omvormen is tot een lagekostenmaatschappij. Het zet er ons toe aan onze winstraming voor 2012 op te trekken van 0,80 naar 0,90 USD per aandeel. Het aandeel is zeker niet duur, maar toch blijven we om diverse redenen op onze hoede. Ten eerste duurt de verkoop van Frontier, ondanks de geslaagde herstructurering, langer dan verwacht. Bij gebrek aan echt geïnteresseerde en financieel solide overnemers, verkent het management nu andere pistes, zoals een afsplitsing of een beursintroductie. Wat het ook wordt, de aandeelhouder zou ontgoocheld kunnen achterblijven. Ten tweede staan de marges in het fixed feesegment (vluchten voor derden tegen vooraf bepaalde tarieven) al meerdere jaren onder druk. Hoewel de rentabiliteit hoger is dan bij de concurrentie (o.a. Skywest en Pin-nacle) is de bedrijfsmarge gedaald van 11% in 2005 naar 4% in 2011. En gezien de trend naar meer concentratie in de Amerikaanse luchtvaartsector zal het tij op dat vlak wellicht niet snel keren.

 

Koers op het moment van de analyse : 5,81 USD

 

Republic Airways is een regionale luchtvaartmaatschappij die elke dag ongeveer 1 600 korteafstandsvluchten tussen 128 steden in 47 Amerikaanse staten, Canada, Mexico en Costa Rica uitvoert. De groep opereert van oudsher voor rekening van andere luchtvaartmaatschappijen en ook voor eigen rekening onder de merknaam Frontier.


Deel dit artikel