Analyse
Overnamebod op dockwise 5 jaar geleden - woensdag 5 december 2012

De biedprijs is zeker niet gul te noemen, maar de kans op een tegenbod lijkt klein.

VERKOPEN.

 

Activiteiten

Dockwise (17,24 EUR) is een Nederlandse rederij gespecialiseerd in zwaar zeetransport en de installatie van structuren zoals havenkranen, olieplatforms, enz. Hoewel de groep wereldwijd actief is, blijft het een bedrijf van bescheiden omvang, met een verwacht omzetcijfer van 500 miljoen USD in 2012. De grootste klanten komen rechtstreeks of onrechtstreeks uit de oliesector (70% van de inkomsten). Het gaat o.a. om Chevron, Exxon, Technip, enz.

  

Strategie

De activiteit van de groep is erg afhankelijk van de contracten die ze binnenhaalt, zowel qua volumes (investeringen van grote oliegroepen) als qua prijs, wat meteen ook verklaart waarom de resultaten de voorbije jaren erg volatiel waren. Om die volatiliteit terug te dringen en de rentabiliteit te verhogen, wil Dockwise zich hercentreren (het onderhandelt over de verkoop van zijn activiteit vervoer van motorjachten, goed voor 10% van de omzet), probeert het de toegevoegde waarde van zijn aanbod te verhogen (o.a. uitgebreidere dienstverlening), en verwierf het de controle over concurrent Fairstar. Die overname werd gefinancierd via een kapitaalverhoging en bood Dockwise de kans zijn marktaandeel te verhogen, evenals zijn capaciteit om de prijzen te beïnvloeden.

  

Overnamebod door Boskalis

De eveneens Nederlandse baggerspecialist Boskalis bracht zopas een vijandig overnamebod uit op Dockwise tegen 17,2 EUR per aandeel. Dat is een premie van 60% t.o.v. de laatste koers vóór het bod, maar op basis van onze ramingen en gezien de goede vooruitzichten van Dockwise is die biedprijs niet echt gul te noemen. Toch lijkt een tegenbod vrij onwaarschijnlijk. Beide groepen hebben met Hal Investments een gezamenlijke aandeelhouder voor ruim 30 %, en die steunt het bod. Als u aandelen Dockwise hebt, dan raden we u aan om die te verkopen en niet te wachten tot de lancering van het bod (voorzien voor het 1ste kwartaal 2013). Wilt u herbeleggen in een bedrijf dat diensten levert aan de oliesector, dan is het Spaanse Tubacex (1,9 EUR, producent van naadloze rvs-buizen) zonder twijfel een goed alternatief.

 

Deel dit artikel