Analyse
Heb oog voor dividenden! 5 jaar geleden - woensdag 5 december 2012

Wist u dat het dividend de helft van de prestatie van een aandeel vertegenwoordigt?

Als u op lange termijn belegt (meer dan 5 jaar), is een fraai dividendrendement in de huidige context van lage rentevoeten een manier om uw kapitaal wat meer vaart te geven.
Onze selectie van "dividendaandelen" bestaat momenteel uit National Grid, GDF Suez, BME, Zurich Insurance en Gimv.

 

Lage rentevoeten

Het gevolg van de historisch lage rentestand is dat u bij de meeste banken maar een heel magere spaarrente krijgt, die niet of nauwelijks volstaat om de inflatie te compenseren. Het is dan ook niet makkelijk om risicoloze beleggingen te vinden met een aanvaardbaar rendement. Zelfs de coupons op bedrijfsobligaties zijn fel geslonken.

 

Waarom dividend bevoorrechte plaats geven?

In zo'n context zijn de gulle dividenden die sommige grote bedrijven bieden, een niet te versmaden bron van inkomsten.
Ten eerste gaat men ervan uit dat het dividend op langere termijn goed is voor de helft of zelfs iets meer van de totale prestatie van een aandeel.
Ten tweede zijn dividenden minder onderhevig aan schommelingen dan winstcijfers en hanteren veel bedrijven een beleid waarbij ze streven naar een dividend dat stabiel blijft of dat gestaag aangroeit. In moeilijke tijden willen ze hun aandeelhouders via het dividend aan zich binden.

 

Opteer voor kwaliteit

We raden u aan om aandacht te hebben voor bedrijven die een dividendrendement van 5 % of meer bieden en waarvan het rendement regelmatig stijgt in functie van de operationele prestaties. Kies uiteraard voor bedrijven die voldoende solide zijn, d.w.z. waarvan de schuldenlast niet te hoog is en waarvan de activiteit voldoende cash genereert, waardoor ze in staat zijn om ook als het even tegenzit een hoog dividend te handhaven. France Télécom en KPN maakten al bekend dat ze hun dividend over 2012 zullen terugschroeven, bij Telefónica wordt het zelfs herleid tot nul.

 

Deel dit artikel