Analyse
Dax-index: hoogste peil in 5 jaar 5 jaar geleden - woensdag 19 december 2012

De Dax sloot begin vorige week af op 7 614,79 punten en het was van januari 2008 geleden dat de Duitse beursbarometer dit niveau wist te bereiken.

We blijven voorzichtig voor de meeste effecten uit de eurozone en dus ook voor Duitse aandelen. Onze voorkeur gaat uit naar aandelen van buiten de eurozone. Raadpleeg onze strategie.
Dit betekent echter niet dat er geen interessante Duitse aandelen zijn zoals
Deutsche Post, dat we goedkoop vinden.

 

Waarom doet de Duitse aandelenmarkt het zo goed?

De ongebreidelde steun van de centrale banken, zowel in Europa als de VS, die kost wat kost de economie weer aan de praat willen krijgen en de verbeterde indicatoren in de ontluikende markten zoals China doen heel wat marktparticipanten hopen op een economisch herstel. Aangezien de Duitse beurs in grote mate bevolkt is door industriële groepen die wereldwijd actief zijn, is dit vooruitzicht op beterschap uitstekend nieuws. Voorts herontdekken steeds meer beleggers de beurzen. Krantenkoppen met titels als ‘nieuw hoogtepunt beurzen’ in combinatie met de zeer lage rentevergoedingen op vastrentende beleggingen doen beleggers twee keer nadenken.

Zal ze op zijn elan kunnen doorgaan?

Sinds juni toen de ECB aangaf alle remmen te zullen losgooien om lidstaten in moeilijkheden bij te staan, stijgt de DAX haast onafgebroken. De hoop op beterschap heeft de rol naar het jaareinde toe overgenomen. Het einde van de tunnel is evenwel nog niet in zicht en slecht nieuws, zeker in de eurozone, mag nog worden verwacht. Een terugval van de index valt begin 2013 niet uit te sluiten, zeker als het economische herstel opnieuw zou beginnen sputteren. In dit geval zal de conjunctuurgevoelige DAX het niet onder de markt hebben.


Deel dit artikel