Analyse
Danone: helderziende belegger? 5 jaar geleden - woensdag 26 december 2012

Het management staat voor de grote uitdaging om de huidige situatie te verbeteren. We handhaven onze winstramingen voor 2012 en 2013 op 2,85 en 3 EUR.

Het aandeel is duur.
VERKOPEN.

 

De resultaten voor het 3de kwartaal bevestigen de moeilijke situatie voor de zuivelproducten (volumes -0,7 %), vooral in Europa (56 % van de omzet), en stellen een vertraging van de groei in Azië in het verschiet (+8,9 % in 3de kwartaal t.o.v. +14,2 % in 1ste halfjaar). Nelson Peltz, een "activistische" belegger (die de bedrijfsvoering wil beïnvloeden) verwierf recentelijk een belang van 1 % en had blijkbaar een voorgevoel over het potentieel voor operationele progresssie, want de groep kondigde zopas voor 200 miljoen EUR besparingen aan over twee jaar (0,12 EUR p.a. per jaar). Wellicht heeft het weinig te maken met de overtuigingskracht van Peltz maar is het vooral een poging van de groep om de prijsdalingen te compenseren die noodzakelijk zijn in een aantal landen die hard door de crisis worden geraakt. Na de recente schuldreductie zal men gadeslaan wat Danone met zijn financiële middelen aanvangt. Met een pay-out die al bijna 50 % van de winst bedraagt, zou Danone eigen aandelen kunnen inkopen, maar tegen de huidige (hoge) koers lijkt dat niet zo interessant. Verdere acquisities in de groeilanden of in kindervoeding zijn ook een optie, maar met het gevaar dat er te veel wordt betaald.

 

Koers op het moment van de analyse: 49,76 EUR

 

De Franse voedingsreus Danone is wereldleider voor zuivelproducten en flessenwater. Gekende merken naast Danone zijn o.m Actimel, Evian, Volvic… De groep realiseert bijna 50 % van haar omzet in de groeilanden.

 

Deel dit artikel