Analyse
Belgische beurs: +20 % dit jaar! Nog kopen? 5 jaar geleden - vrijdag 14 december 2012

Tussen 1 januari en 12 december bedraagt het rendement van de Belgische beurs 20,3 %. Dat is meer dan het gemiddelde van de Europese (+18 %) en de internationale (+16 %) beurzen. Mag u nog Belgische aandelen kopen? En zo ja, welke dan?

Eind september maakten we een analyse van 14 Belgische aandelen die we koopwaardig vonden.

Sindsdien boerden die gemiddeld 0,1% achteruit (over dezelfde periode bedroeg het verlies voor Brussel 2% en wonnen de wereldbeurzen 1%). Globaal bekeken is de beurs van Brussel duur (in vergelijking met de grote wereldbeurzen, in het bijzonder die in de VS, het VK en China) maar toch zijn er nog beleggingskansen te vinden, en niet noodzakelijk bij de "grote jongens" (we raden maar drie aandelen uit de Bel 20 aan).

 

KOOP:

Befimmo

Deze vastgoedbevak gespecialiseerd in kantoren noteert met een décote van 16 %, het dividendrendement bedraagt 5,7 % netto en door het opbergen van een project in Parijs kan een dure kapitaalverhoging vermeden worden.

Intervest Retail

Betaal maximaal 48,50 EUR voor deze bevak die investeert in handelspanden. Voor 2013 tippen we op een netto dividendrendement van 4,5 %.

GDF-Suez

De koers werd te zwaar afgestraft. De beleggers vrezen voor een daling van het dividend. Nochtans genereert de groep voldoende cash om dat dividend te handhaven op 1,50 EUR bruto. Voorzichtigheidshalve verlagen we onze raming tot 1 EUR bruto vanaf 2014, wat nog altijd goed is voor een rendement van 6,6 % bruto (4,2 % netto na gedeeltelijke recuperatie van de Franse voorheffing).

Gimv

De holding houdt haar intrinsieke waarde op peil. De kaspositie (±20 % van de portefeuille, ±8 EUR per aandeel) laat toe om beleggingskansen te grijpen zonder het dividend in gevaar te brengen (5,1 % netto).

Brederode

Het aandeel heeft een hoge décote (±36 %) en is een perfect aandeel als basis voor uw portefeuille

Nyrstar

De koers leed onder het feit dat Glencore als grote klant en aandeelhouder (7,8%) door Europa gedwongen wordt (mededinging) om zijn banden met Nyrstar te verbreken als het wil fuseren met het Australische Xstrata. Dat zou kunnen wegen op de marges van Nyrstar maar we maken ons geen zorgen. De koers ligt ruim 40% onder de boekhoudkundige waarde.

Atenor

In 2013 zal het resultaat nog altijd maar ondersteund worden door vier of vijf projecten maar in 2015 en 2016 lijken de winstrecords van 2007-08 (7 à 8 EUR per aandeel) binnen bereik. Het dividend zal stabiel blijven op 1,50 EUR netto, goed voor een rendement van 4,4% netto!

EVS

De kwartaalresultaten laten een recordwinst verhopen in 2012. 2013 zal minder worden (geen Olympische Spelen) maar met zijn studio's blijft EVS marktaandeel winnen zonder dat dit ten koste gaat van de marges.

Exmar

De koers schoot de hoogte in door de bekendmaking van een joint venture in het lpg-transport, die in staat moet zijn om waarde te creëren voor de aandeelhouders. De intrinsieke waarde van het aandeel is minstens 9 EUR.

Sioen

Het aandeel is ondergewaardeerd en de koers wordt ondersteund door de inkoop van eigen aandelen (0,7% van het kapitaal sinds begin oktober).

Melexis

Ondanks een prima derde kwartaal en een dividendstijging van 8,3% lijdt de koers onder de sombere situatie op de Europese automarkt en belooft ook het jaareinde moeilijker te worden. Nieuwe producten zouden de winst in 2013 opnieuw omhoog moeten jagen.

Agfa-Gevaert

Deceuninck

Deze twee groepen, waarvan de financiële en operationele situatie verbetert, lijden onder de slechte zichtbaarheid op hun resultaten door de zwakke conjunctuur. Hun rentabiliteit is kwetsbaar en moet omhoog maar hun koers werd te hard afgestraft. Sinds januari bleef de koers van Agfa trouwens stabiel en spurtte die van Deceuninck ruim 60% hoger! Kopen mag, maar wees u bewust van het risiconiveau (4 op onze schaal van 1 tot 5)!

 

Wij kopen Befimmo, Intervest Retail, GDF Suez en GIMV voor het  dividend. Hiermee kunt u, op lange termijn, uw kapitaal verzekeren van een goed rendement in de huidige lage renteomgeving, op voorwaarde natuurlijk dat u het risico van een aandeel aanvaardt.

Nyrstar en Atenor zijn cyclische aandelen; EVS, Exmar, Sioen en Melexis zijn kleinere bedrijven, actief op nichemarkten; deze aandelen hebben een hogere risicograad.

 

Agfa en Deceuninck zijn spéculatief.


Cofinimmo zouden we niet meer kopen omdat het dividend na 2013 zou kunnen dalen.

 

Deel dit artikel