Analyse
Terugkeer van Crédit Suisse? 5 jaar geleden - vrijdag 23 november 2012

De Zwitserse bank kondigde aan dat ze haar activiteiten gaat reorganiseren. Betekent dit ook dat het aandeel CS Groupe opnieuw zijn intrede maakt in onze selectie?

Sinds begin dit jaar verloor de koers van CS Groupe 3,3 % (-4 % sinds het aandeel in oktober 2011 uit onze selectie verdween), terwijl die van UBS 29 % hoger klom. Gezien de recente berichten verwachten we niet dat dit CS Groupe dit verschil snel zal kunnen dichtrijden.
Het aandeel is correct gewaardeerd en maakt geen comeback in onze selectie.
WE ZOUDEN NIET KOPEN.

 

Vraagtekens blijven
De voorbije kwartalen zag CS Groupe zijn rentabiliteit verbeteren dankzij kostenbesparingen (± 2 miljard CHF in 2011 en eerste helft 2012). Maar de inkomstengroei blijft o.i. vrij zwak. Vooral over de investeringsbank blijven we ons vragen stellen, ondanks de goede kwartaalcijfers. In welke mate zal deze activiteit in staat zijn om terug op te veren in een context van lagere transactievolumes (impact economische crisis) en almaar strengere regelgeving voor riskantere activiteiten?

 

Maatregelen onvoldoende
Credit Suisse maakte zopas bekend welke maatregelen het wil nemen om zijn vooruitzichten te verbeteren. De belangrijkste daarvan is het samenbrengen van de divisies private banking (beheer van grote vermogens) en activabeheer (fondsen, vastgoed, enz.). Die vereenvoudiging (van 3 naar 2 pijlers) is ontgoochelend omdat ze niets bijdraagt aan een relance van de investeringsbank. En ze maakt er de bank ook niet minder riskant op voor vermogensbeheerklanten die op zoek zijn naar stabiliteit. In het beste geval kan de reorganisatie naar twee beter omlijnde entiteiten een eerste stap zijn naar een grondigere herstructurering in de toekomst.

 

Concurrent en landgenoot UBS vat de koe wel bij de hoorns door zich te hercentreren op vermogensbeheer en zich terug te trekken uit onvoldoende rendabel geachte activiteiten. Ook bij de Britse concurrent Barclays Bank bereidt het management een vermageringskuur van de zakenbank voor.

Deel dit artikel