Analyse
Schept terugval Nasdaq kansen? 5 jaar geleden - donderdag 15 november 2012

De Nasdaq-index heeft sinds zijn hoogtepunt begin oktober 8 % verloren en deed daarmee slechter dan andere beursindices die over dezelfde periode maar lichtjes terugvielen of zelfs nog een kleine winst boekten. Waarom?

We zijn we geen koper van technologiefondsen. De Amerikaanse technologiewaarden die we opvolgen zoals Apple, Cisco, Facebook, Google vinden we voor het ogenblik niet interessant. Indien ze verder zouden terugvallen, kunnen we onze positie herbekijken. Intel is een uitzondering en vinden we koopwaardig.

 

Welke klim heeft de Nasdaq er op zitten?

De Nasdaq Composite, de beursindex waarin alle aandelen die op de Nasdaq noteren zijn opgenomen, tikte begin oktober 3 196,93 punten aan. Dit was het hoogste niveau sinds de internetzeepbel ontplofte in 2000. Begin oktober had de index er sinds begin dit jaar al een ritje van 22 % opzitten. Niets leek deze markt, vooral bestaande uit technologiewaarden, nog te kunnen afstoppen, ook de mislukte beursintroductie van Facebook tijdens de zomermaanden niet. De economische vooruitzichten verbeterden waardoor beleggers gretig technologiewaarden oppikten omdat deze groepen het meeste zouden gaan profiteren van het herstel. Grote namen zoals Apple, Google en Microsoft ondersteunden de markt.

 

Hoe valt de recente terugval te verklaren?

Door de sterke stijging van de aandelenkoersen was de gemiddelde waardering van de technologiesector al vrij aardig opgelopen. De markt had dus hoge verwachtingen maar die werden tijdens het resultatenseizoen begin oktober niet echt waargemaakt. De grote namen voldeden niet aan de verwachtingen en overtuigen niet met hun vooruitzichten. De hardere concurrentie, margedruk en lager dan verwachte verkopen nekten ze. Deze grote jongens kregen klappen van 10 % of meer na hun kwartaalrapport en dit straalde af op de rest van de markt. Maar vergis u niet, ook veel kleinere namen slaagden er niet in om hun hooggespannen verwachtingen effectief te halen.

 

Niet interessant

De winstvooruitzichten van de sector liggen hoger dan gemiddeld door onder meer de verdere digitalisering, groeiende mobiliteit en de hogere vraag uit de ontwikkelingslanden maar het risico is tegelijkertijd ook bovengemiddeld. En ondanks hun daling in oktober zijn technologiewaarden nog altijd duur gewaardeerd. Het dividendrendement van de sector ligt evenwel veel lager dan bij andere geledingen van de economie.

 

Deel dit artikel