Analyse
Nyse Euronext: terugval handel 5 jaar geleden - woensdag 14 november 2012

De beursoperator zag in het derde kwartaal zijn omzet met 21 % terugvallen tegenover dezelfde periode een jaar eerder. Waarom is de handel zo sterk teruggevallen?

Particuliere belegger

De terugval van de handel is al een paar jaar aan de gang. Veel particuliere beleggers hebben de beurs de rug toegekeerd en doen dit nog steeds in grote getale. Het bewijs bij uitstek is de almaar groeiende tegoeden op de spaarrekeningen hoewel die nauwelijks iets opleveren. Het aan boord nemen van extra risico, zit er voor velen nog niet in, daarvoor zijn de wonden die enkele jaren terug zijn geslagen nog te diep. Ten slotte zijn er nauwelijks tot geen beursintroducties of werden er geen nieuwe baanbrekende producten gelanceerd, die de interesse bij het publiek zouden kunnen aanwakkeren.

 

Banken haken af

Ook niet te onderschatten is de (al dan niet verplichte) afbouw van handel voor eigen rekening of risicovolle trading bij banken die al jaren aan de gang is. De kapitaalbasis van heel wat financiële instellingen is door de crisis steeds zwak en laat dergelijke risicovolle activiteiten niet meer toe. Banken hebben deze handelsactiviteiten dan ook sterk teruggedrongen en aandelenhandelaars ontslagen. Recent nog kondigde UBS een herstructurering aan waarbij ook de dealingroom niet werd gespaard. Het spreekt ook boekdelen dat in de Londense City, toch wel één van de belangrijkste financiële centra ter wereld, de voorbije 4 jaar 100 000 werknemers minder actief zijn in de financiële sector, het laagste niveau in 20 jaar. Daarnaast handelen grote institutionele beleggers meer en meer buiten de grote beurzen via alternatieve handelsplatform. Die zijn in sommige gevallen goedkoper en liquider voor grote orders omdat grote jongens elkaar daar gemakkelijker vinden. Een aderlating voor de traditionele beurzen.

 

Volatiliteit

Naast deze drie structurele redenen speelde in de periode juli-september van dit jaar ook een seizoensgebonden effect, namelijk volatiliteit. De handel op de beurzen staat of valt hiermee. In het periode juli-september van dit jaar was die beperkt aangezien de markten bijna zonder onderbreking gedurende drie maanden zijn gestegen. In dezelfde periode een jaar eerder stonden de markten nog in vuur en vlam door de schuldencrisis in de eurozone.

 

Deel dit artikel