Analyse
Enel: kwartaal beter dan verwacht 5 jaar geleden - vrijdag 23 november 2012

Het resultaat voor het derde kwartaal overtreft onze verwachtingen. Gezien de crisis blijven we voorzichtig in onze prognoses.

Maar het aandeel blijft goedkoop.
Kopen.

 

Het kwartaalresultaat was beter dan verwacht in alle divisies van de groep, dankzij de goede prestaties in de groeilanden. De omzet klom 10 % hoger ten opzichte van een jaar eerder. De bedrijfswinst (na afschrijvingen) klokte af op 0,30 EUR per aandeel. Dat is een lichte daling ten opzichte van het derde kwartaal van 2011 (0,31 EUR), maar beter dan we hadden verwacht (0,24 EUR). Het lijkt er dus op dat de doelstellingen van de groep voor heel 2012 op dit vlak dichterbij komen, maar het doel om de nettoschuld tegen eind 2012 terug te dringen tot 43 miljard euro lijkt daarentegen nog altijd minder realistisch (na de eerste 9 maanden van het jaar bedroeg de schuld nog altijd 46,5 miljard). Anderzijds heeft Enel de voorbije maanden wel geprofiteerd van de lage rentevoeten om een deel van zijn schuld te herfinancieren tegen betere voorwaarden en we vrezen dan ook niet meteen voor een hogere financiële druk. Door de aanslepende crisis blijven we wel voorzichtig in onze winstramingen: voor 2012 mikken we op 0,32 EUR per aandeel (excl. uitzonderlijke elementen), voor 2013 op 0,30 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 2,90 EUR

 

Enel is het grootste Italiaanse elektriciteitsbedrijf, actief in Europa, Oost-Europa, Noord- en Zuid-Amerika, en de tweede grootste gasdistributeur van Italië. De groep is overigens ook zeer actief in duurzame energie.

 

 


Deel dit artikel