Analyse
De Dexia-miljardendans 5 jaar geleden - vrijdag 9 november 2012

De holding blijft een vreselijke financiƫle nachtmerrie en een bodemloze put!

Duur aandeel.
VERKOPEN.

 

De voorbije week werd Dexia al voor de derde keer sinds 2008 gered. In een nieuw akkoord kwamen België en Frankrijk overeen om de restholding, die op de beurs nog amper 370 miljoen euro waard is, opnieuw een kapitaalinjectie van 5,5 miljard toe te dienen, waarvan 53 % of 2,9 miljard euro voor rekening is van de Belgische staat.

 

De totale factuur voor de Belgische overheden komt daarmee al op ruim 10 miljard of meer dan 900 euro per inwoner.

 

Daarnaast wordt Dexia ook nog eens onderstut door Belgische (51,4 %), Franse (45,6 %) en Luxemburgse (3 %) staatswaarborgen. Als die ooit door een faillissement van de instelling geactiveerd worden, dan kan de Belgische belastingbetaler nog eens opdraaien voor zowat 55,8 miljard euro of circa 15 % van wat er jaarlijks in ons landje wordt geproduceerd (bbp). De schamele vergoeding (na de recente heronderhandeling vanaf 2015 nog maximaal een goede 20 miljoen!) voor de enorme risico’s mag dan al een opsteker zijn voor de begroting, de mogelijke gevolgen zijn ontegensprekelijk immens!

 

Voorlopig is het nog wachten op de goedkeuring van Europa en van de aandeelhouders, maar veel keuze is er niet. Het kunstmatig in leven houden is de enige weg om Dexia ordentelijk en zonder grote schokken voor de economie en het financiële systeem te ontmantelen en te laten uitdoven, een proces dat overigens tot in 2099 zou kunnen duren.

 

De kleine Dexia-aandeelhouder ziet door de vervijftienvoudiging van het aantal aandelen (en mogelijk is dit niet de laatste kapitaalverhoging!) zijn belang drastisch verwateren (zowat 95 % komt nu in overheidshanden). Hij moet niet hopen op een fors koersherstel of dividenden, want de holding heeft zo goed als geen lopende inkomsten meer, terwijl er wel nog uitgaven zijn (o.a. personeel en de vergoedingen die moeten worden betaald voor de garanties).

 

En al mikt Dexia zelf op een lichte winst tegen 2017-2018 – iets wat wij heel erg onwaarschijnlijk achten – zullen de Belgische en Franse staat met hun bevoorrechte aandelen als eersten aan de kassa passeren bij een eventuele dividenduitkering.

 

Koers op het moment van de analyse: 0,18 EUR

 

Dexia is het overblijfsel van een Belgische-Franse bankgroep gespecialiseerd in openbare financiering. De holding omvat na de nationalisering van de Belgische bank- en verzekeringspoot enkel nog een uitdovende obligatieportefeuille, rommelkredieten en bank- en financiële dienstenfilialen die verkocht zullen worden.

 

Deel dit artikel