Analyse
De beurzen in oktober: een hele karrenvracht aan kwartaalresultaten. 5 jaar geleden - maandag 5 november 2012

Veel resultaten zijn onder de verwachtingen uitgekomen, de groei is in alle sectoren gedaald, herstructureringen en ontslagrondes zullen nog op de vraag wegen.

Na een rally van vier maanden hebben de beurzen in oktober een pauze ingelast. De belegger heeft over de maand een verlies moeten slikken van 0,9 % door het lichte herstel van de euro maar sinds het begin dit jaar bedraagt het rendement toch een niet onaardige 13 %. Het komt erop aan om selectief te zijn wat de aandelenaankopen betreft.
Raadpleeg
onze strategie en maak gebruik van onze aandelenselector

 

Het slechtste nieuws kwam op conto van telecom- en technologiewaarden.

Het terugschroeven van het dividend (France Télécom, -8,4 % van 01/10 tem 31/10, KPN, -18,1 % en Telefónica, -2,1 %) en geruchten over een winstwaarschuwing (BT Group, -7,9 %) hebben pijn gedaan. Belgacom (-5,1 %), dat in tegenstelling tot zijn concurrenten nauwelijks schulden heeft, ging tegen de stroom in door zijn dividend te verhogen…aangespoord misschien door de budgettaire noden van de Belgische staat.

Op het vlak van technologieaandelen is de terugval logisch gezien de hoge waardering voor het overgrote deel van de sector. De duik van de mastodont Apple (-10,8 %) zit er voor een groot stuk tussen. De markt begint te twijfelen aan de duurzaamheid van de forse groei. Maar ook de cijfers van andere zwaargewichten lagen onder de verwachtingen zoals Cisco (-10,2 %), IBM (-6,2 %), Google (- 9,8 %), TriQuint (- 6,8 %), Intel (- 4,5 %) en Microsoft (-4,1 %). Gezien de economische vertraging zijn bedrijven karig met investeringen waardoor de PC-verkopen in 2012 zullen terugvallen. Dit zal voor het eerst gebeuren in 11 jaar!

De Europese autosector (+4,6 %) presteerde daarentegen niet alleen het sterkst de voorbije maand maar ook sinds het begin van het jaar met een winst van 27 % ondanks het jobverlies, de chronische overcapaciteit en het feit dat de verkopen op het laagste niveau van de afgelopen 20 jaar liggen. Aan de basis van de sterke maandprestatie liggen de uitschieters bij VW (+12,2 %) en de goedkope waarderingen. We blijven koper van Peugeot dat op maandbasis 19,8 % terugviel. In tegenstelling tot de markt, geloven we nog in de overlevingskansen van de groep.

 

Deel dit artikel