Analyse
Daling van PC-verkopen en technologische aandelen 5 jaar geleden - donderdag 22 november 2012

In 2012 zullen de PC-verkopen voor het eerst in 11 jaar terugvallen. Waarom en met welke gevolgen voor de betrokkene aandelen?

De voornaamste slachtoffers van de terugval van de PC-verkoop zijn producenten zoals Hewlett Packard en Dell waarvan de koers het voorbije jaar zwaar is teruggevallen.
NIET KOPEN.

 

Bij Microsoft vielen de resultaten voor het derde kwartaal tegen en Windows 8 wekte tot nu toe weinig enthousiasme op. We zijn niet overtuigd van de alliantie met Nokia om de doorbraak op het vlak van smartphones te forceren.
NIET KOPEN, WEL HOUDEN.

 

De recente terugval van de koers van Intel is een opportuniteit. Het is wel een feit dat de economische vertraging, onder meer in China, en de toenemende kannibalisatie van de PC-markt door tablets Intel verplichten om de capaciteitsbenutting van zijn productieapparaat te verminderen. Dit alles zal op de winstgevendheid van het laatste kwartaal van 2012 drukken. Maar de groep heeft in het verleden al meermaals haar innovatiekracht bewezen en aangetoond dat het goed overweg kan met schommelingen van de omzet. Het aandeel is goedkoop, biedt een genereus dividend en maakt deel uit van de selectie van onze basisportefeuille.
KOPEN.

 

Smartphones

Gezien het onzekere klimaat en de terugvallende groei houden de bedrijven de vinger op de knip. Ze stellen de vervanging van PC’s uit. Maar dit is zeker niet de enige reden. Een andere, factor is de onstuitbare opkomst van smartphones en tablet-pc’s. Het aantal verkochte smartphones steeg de voorbije jaren spectaculair: van minder dan 50 miljoen in 2006 tot om en bij de 400 miljoen stuks in 2012. Dit jaar zouden daarnaast een kleine 100 miljoen tablets aan de man worden gebracht. Deze producten hebben voor een revolutie gezorgd door het mogelijk te maken altijd een mini-pc bij zich te hebben. En aangezien de PC de voorbije jaren niet spectaculair veranderd is, ziet de consument niet echt een reden om er een nieuwe in huis te halen.

 

Windows 8

De terugval van de PC-verkopen is niet min. In het derde kwartaal van 2012 bedroeg de daling op jaarbasis 8 %. Opvallend is dat overal ter wereld de verkoop van PC’s terugvalt, zowel in de industriële wereld als in de opkomende landen. Het was van het derde kwartaal van 2001 geleden dat de verkopen zo sterk terugvielen. Toen stond de lancering van Windows XP in de steigers. Nu stond Windows 8 op punt te worden geïntroduceerd. Zeker geen toeval maar de vraag is of het nieuwe besturingssysteem van Microsoft de vraag zal kunnen aanzwengelen. Zolang de economie niet verbetert en geen revolutionaire wijzigingen gebeuren in de pc zal de verkoop onder het historisch gemiddelde blijven.

 

Deel dit artikel