Analyse
Beursoperatoren beleven moeilijk 2012 5 jaar geleden - maandag 19 november 2012

Voor de operatoren van de grote beurzen kondigt 2013 zich aan als een jaar met een betere zichtbaarheid waarin ze hun antwoorden kunnen formuleren op de huidige uitdagingen.

Koop de aandelen Nasdaq OMX en BME.

 

Moeilijk 2012

Door de economische evolutie, de vraagtekens rond de regulering en het wantrouwen t.a.v. beursproducten, dalen de verhandelde effectenvolumes al sinds het begin van de crisis in 2008/09. Dat vertaalt zich ook in de koersevolutie van de beursoperatoren. Sinds begin dit jaar verloren de aandelen van Nasdaq OMX en van NYSE Euronext resp. 6,4% en 13,6 %. Dat van het Spaanse BME dook zelfs 23,6 % lager. De koers van LSE (Londen, Milaan) klom onder impuls van zijn financiële waarden dan weer 17,8 % hoger. De overnamegeruchten in de sector waren van korte duur nadat de autoriteiten een stokje staken voor de aangekondigde toenaderingspogingen.

 

Nieuwe initiatieven

Ondanks eerder uitstel zal de regelgeving m.b.t. bepaalde activiteiten, zoals het verhandelen van derivaten, zowel in de VS als Europa gepreciseerd worden in 2013. De nieuwe reglementering zal de operatoren op de derivatenmarkt verplichten om hun orders door te geven via centrale verrekeningskamers of clearing houses om de veiligheid van transacties te waarborgen. Intussen proberen de operatoren optimaal positie in te nemen op deze markt, die steeds competitiever wordt.

 

Profielen evolueren

Op zoek naar nieuwe groeimotoren versterkt Nasdaq OMX zichzelf in activiteiten die minder afhankelijk zijn van de verhandelde volumes (verkoop technologieën, data, diensten, enz.). Die activiteiten zijn vandaag al goed voor zowat 65 % van de inkomsten en garanderen een hogere winststabiliteit. In mei 2012 nam Nasdaq OMX een specialist in risicobeheer over en begin 2013 zal het een tradingplatform voor derivaten lanceren in Europa.

 

BME heeft het hard te verduren op de Spaanse markt (verlenging van het verbod op shortselling). De vooruitzichten op een heropleving zijn beperkt op korte termijn maar het aandeel biedt een fraai dividend (brutorendement ± 10 %). BME blijft op termijn een overnameprooi.

 

NYSE Euronext en LSE investeren in de verrekening van derivaten en noteren niet met een décote (afblijven).

Deel dit artikel