Analyse
Belgische aandelen: vijf verkoopfavorieten 5 jaar geleden - dinsdag 13 november 2012

Hun hoge koers is gezien de vooruitzichten niet gerechtvaardigd.
Hoog tijd om te verkopen!

AB InBev

Daar de verkochte volumes niet (meer) stijgen moet AB InBev het hebben van prijsstijgingen om zijn reeds hoge bedrijfsmarge overeind te houden. In Europa en in het zuiden van Latijns-Amerika boeren de volumes onrustwekkend achteruit (de daling is niet alleen het gevolg van de prijsstijgingen maar de consumenten hebben ook het gevoel dat de kwaliteit van de producten lijdt onder de kostenbesparingen). In Noord-Amerika slaagt de groep er nog in de volumes op peil te houden door de lancering van speciaalbieren die door consumenten steeds meer gesmaakt worden, maar die blijven nog bijkomstig en vergen dan weer hogere distributie- en marketingkosten.
Daar houdt de koers onvoldoende rekening mee.

 

Colruyt

Hoewel de keten er normaal in slaagt meer klanten aan te trekken in crisistijden, blijft de groep toch niet immuun voor de steeds kritischere consument die meer de vinger op de knip houdt (minder en goedkopere producten). Overigens gaan ook concurrenten steeds meer inspelen op lage prijzen waardoor Colruyt verplicht is te volgen en om haar prijzen te verlagen. Anderzijds stijgen de kosten (lonen, energie, grondstoffen) en heeft de al erg kostenefficiënte distributeur nog maar weinig ruimte over om nog meer te snoeien in de kosten. Ook wat de opening van nieuwe winkels betreft stoot Colruyt wellicht binnen enkele jaren tegen zijn grenzen. Ons inziens zal het (winst)groeiritme de komende jaren voort vertragen.
Het aandeel is véél te duur.

 

Dexia

Dexia heeft een geconsolideerd negatief eigen vermogen en is dus virtueel failliet. De levensvatbaarheid van “Dexia” is nihil. De aandeelhouders hoeven niets meer te verwachten en vroeg of laat dringt zich ongetwijfeld nogmaals een (of zelfs meerdere) kapitaalverhoging(en) op (uiteindelijk enkel weggegooid geld om putten te vullen). De Dexia-holding heeft immers zo goed als geen lopende inkomsten meer, terwijl er nog uitgaven zijn voor o.a. personeel en de vergoedingen die voor de garanties moeten betaald worden. De koers van Dexia kan hevig fluctueren in functie van de aangeleverde nieuwsstroom.
Een belegging in Dexia is nog louter speculatie en een casinospel.

 

Roularta

De winstwaarschuwing afgelopen juni was volgens ons te bescheiden. Naast de kwetsbaarheid van de reclamemarkt, goed voor 60% van de omzet, zal de televisiepoot onvermijdelijk lijden onder de herlancering van VT4 en Vijf TV (omgedoopt tot Vier en Vijf) die sinds september marktaandeel terugwinnen. Op de langere termijn zijn wij pessimistisch voor de groep die geconfronteerd wordt met een verzadigde markt van de geschreven pers en de opkomst van nieuwe ernstige concurrenten buiten het wereldje van de klassieke televisie (YouTube, Netflix, telecomoperatoren, ...) met de ontwikkeling van “video-on-demand”.
Een bedreiging die onderschat wordt door de markt.

 

Van de Velde

De omzet daalt sinds medio 2011 en de trend zet zich waarschijnlijk voort gedurende ten minste een deel van 2013. We zouden niet verbaasd zijn als de groep ter gelegenheid van de publicatie van de jaarcijfers een nieuwe waardevermindering op haar participatie in Hong Kong (Top Form) boekt. In de komende jaren zullen de kosten structureel verhogen. De productiekosten in China zullen blijven stijgen. En, het allerbelangrijkste, de groep zal zwaar moeten investeren in de ontwikkeling van haar eigen winkelnetwerk, wil het haar groei in stand houden gezien de moeilijkheden bij de kleine zelfstandige lingerieboetieks (haar bevoorrechte distributiekanaal) die continu marktaandeel verliezen ten gunste van de grote ketens.
De koers houdt hier niet voldoende rekening mee.

 

Deel dit artikel