Analyse
ArcelorMittal: schuldenlast baart zorgen 5 jaar geleden - maandag 5 november 2012

Op korte termijn kan de koersdruk aanhouden (dreiging kapitaalverhoging, activaverkoop) maar op langere termijn heeft het aandeel o.i. potentieel.

Het behoort tot onze selectie cyclische aandelen.
Als u de risico's aanvaardt, mag u KOPEN.

 

De koers flirt nog altijd met zijn historische minima. De oorzaak is te zoeken bij het kwartaalresultaat, dat een van de zwakste was van de voorbije drie jaar. De rentabiliteit lijdt nog altijd onder de sterk gedaalde vraag in Europa (verwachte daling van 8 % voor 2012) en onder de vertraging in China ('s werelds grootste staalafnemer). Arcelor verlaagt dan ook zijn winstverwachtingen voor 2012. De rentabiliteitsdaling voedt de zorgen omtrent de schuldenlast van de groep: die steeg in het derde kwartaal met 5 %, ondanks forse inspanningen (kostenbesparingen, verkoop activa). De staalreus besliste dan ook om zijn investeringen te bevriezen en zijn eerstkomende dividend met 73 % te verlagen, tot 0,20 USD bruto. Er zal bijkomend in de kosten worden gesnoeid en als het tempo waartegen er activa worden verkocht te traag zou blijken, valt een kapitaalverhoging niet uit te sluiten. Die onzekerheden zorgen voor neerwaartse koersdruk maar hebben vooral betrekking op de korte termijn. Daarna zal het aandeel wellicht aantrekken, want er wordt een heropleving van de wereldwijde vraag naar staal verwacht en de groep heeft goede papieren om daarvan te profiteren (verticale integratie en goede diversificatie).

 

 

 

Koers op het moment van de analyse : 11,91 EUR

 

ArcelorMittal is de grootste staalproducent ter wereld (productiecapaciteit van meer dan 130 miljoen ton per jaar). De groep produceert zowel lange producten (o.m. voor de bouw) als staalplaten (autosector, huishoudtoestellen…).

 

Deel dit artikel