Analyse
Alfacam: speculatief speeltje 5 jaar geleden - donderdag 22 november 2012

Verwachten we nog iets van dit bedrijf in moeilijkheden en is het aandeel een gokje waard?

Neen.
We raden u totaal af om in dit aandeel te stappen.
Dit aandeel houden is hetzelfde als een casinospel.

 

Bescherming tegen schuldeisers

Het televisiedienstenbedrijf uit het Antwerpse Lint heeft inderdaad de voorbije weken over zich doen spreken: zowel op de beurs als daarbuiten. Het bedrijf is op zoek naar investeerders na jaren van ongebreidelde expansie maar is daar de voorbije maanden niet in geslaagd. Er zat midden oktober dan ook niets anders op dan onder de Wet op de Continuïteit van Ondernemingen bescherming tegen schuldeisers in te roepen. Op het einde van diezelfde maand stond de rechtbank van koophandel van Antwerpen dit toe. Die bescherming loopt tot 5 februari 2013. De doelstelling van de procedure is een overeenkomst te bereiken met de creditoren en een herstructureringsplan op te stellen (moet voor 14 januari 2013 gebeuren).

 

Volatiel is zacht uitgedrukt

De maanden voor de aanvraag tot bescherming schommelde het aandeel tussen 1,25 en 1,50 EUR. Op dinsdag 16 oktober, de dag van de aanvraag voor bescherming, kregen beleggers een eerste schok te verwerken toen het aandeel voor onbepaalde tijd werd opgeschort. En de onzekerheid die gepaard gaat met dergelijke gerechtelijke procedures zorgde bij heropening op 31 oktober voor een bloedbad. Alfacam viel terug tot 0,24 EUR. De drie handelsdagen erna wist de koers te herstellen maar de koersverschillen waren enorm. Het aandeel schommelde tussen 0,41 en 1,75 EUR.

 

Afblijven

De voorbije dagen zakte het aandeel opnieuw weg en het noteert nu nog nauwelijks boven 1 EUR. Ondertussen blijven de onderhandelingen met verschillende investeerders lopen. Het staat buiten kijf dat de uitkomst van deze gesprekken enorme gevolgen zal hebben voor het bedrijf en zijn beurskoers. Het is dan ook onmogelijk om ons uit te spreken over de toekomst van het bedrijf. Voor de aandeelhouder lijkt het wel een uitgemaakte zaak: een aanzienlijk verlies. Want als er een investeerder wordt gevonden, is de kans zeer groot dat het belang van de bestaande aandeelhouders flink verwatert. Daarenboven waarschuwde Alfacam in zijn kwartaalupdate dat het 2 miljoen euro minder omzet gaat halen dan verwacht omdat bepaalde klanten door de onzekerheid afhaken.

 

Deel dit artikel