Analyse
Aankoop Amerikaans aandeel: wanneer best order plaatsen? 5 jaar geleden - woensdag 28 november 2012

Op welk tijdstip van de handelsdag plaatst u het best een aankooporder?

Handelsuren

Het heeft weinig zin om uw order voor 15u30 op de markt te brengen. De Amerikaanse markten gaan pas open op dat uur. Om 22 uur houden ze dan de handel voor bekeken. Wanneer u uw order daartussen inbrengt, kan uw order direct behandeld worden op de markt en weet u ook wat de koers is. Als u uw order toch voor 15u30 ingeeft, dan komt uw order in het voorbeurs orderboek terecht en is het afwachten wat de openingskoersen zullen zijn. U loopt dan het risico achter het net te vissen indien u de aankooplimiet te laag hebt gezet.
Het is belangrijk te werken met een limietorder. De Amerikaanse beurzen zijn immers prijsgedreven, wat wil zeggen dat brokers bied- en laatkoersen aanbieden. Uw order wordt pas uitgevoerd op het ogenblik dat een broker tegen uw limietkoers wenst te kopen. Plaatst u een marktorder dan hangt u af van de willekeur van brokers en bestaat de kans dat u iets te veel betaalt.

 

Verschillen

Hoewel het niet zo belangrijk is wanneer u precies uw order inbrengt, betekent dit niet dat de handelsdag op de Amerikaanse markten uniform verloopt. Zo zijn de omzetvolumes net na opening en tijdens het eerste handelsuur over het algemeen op het hoogste niveau van de handelsdag. Niet verwonderlijk. Heel wat marktparticipanten zitten met heel wat orders die ze voorbeurs hebben binnengekregen en die naar de markt moeten worden gebracht. Dit gegeven wordt nog versterkt als er nieuws is gepubliceerd voorbeurs of nabeurs de vorige dag. Beleggers willen daar dan gretig op reageren. Daarna vertraagt de handel en zijn de schommelingen ook minder uitgesproken. Tijdens het laatste handelsuur gaat de handel opnieuw crescendo. Sommige beleggers willen nog een positie nemen of afsluiten vooraleer de dag ten einde is.

 

Deel dit artikel