Analyse
Zes aandelen voor de durvers 5 jaar geleden - maandag 15 oktober 2012

Door de crisis worden cyclische aandelen hard afgestraft.

Soms te hard.
Profiteer ervan om er een klein deel van uw portefeuille in te beleggen.
Maar opgelet: deze selectie is geen spek voor de bek van risicoschuwe beleggers.

 

Marktsentiment terughoudend

De aankondiging dat de ECB ongelimiteerd schuldpapier van noodlijdende landen zou opkopen, volstond niet om de cyclische aandelen te herlanceren. Door het uitblijven van politieke maatregelen om uit de crisis te raken, ruimde het optimisme snel weer baan voor terughoudendheid. Het IMF toont zich erg voorzichtig over de toekomstige evolutie van de economieën en bevestigt zo de analyse die wij al heel lang maken. Toch zorgde de malaise niet voor een spectaculaire correctie. Naast het feit dat aandelen niet overgewaardeerd zijn, geloven de beleggers ook dat de centrale banken zich zullen blijven inspannen om hun economie te stimuleren.

 

De zes volgende aandelen zijn steeds koopwaardig

(koervariaties sinds onze analyse van 24/09/212):

- US Ecology: de koers is met 5,8 % gestegen.

- Seaspan (+1,3 %): de koers profiteert van de goede resultaten.

- ArcelorMittal (-5,4 %): de wereldwijde economische vertraging blijft wegen op de koers; de staalreus blijft vestigingen sluiten die onvoldoende rendabel worden geacht.

- Peugeot (-8,2 %) kampt met een gedaalde verkoop (-6,5 %) op de Franse markt, die in zijn geheel weliswaar nog sterker kromp (-18,3 %); om haar balans te verstevigen, onderhandelt de groep over een verkoop van haar logistieke dochter; de verkoopverwachtingen voor de 208 (belangrijk model) werden teruggeschroefd.

- Tubacex (-7,6 %): de koers heeft terrein verloren door winstnemingen.

- Nyrstar (-11,6 %): de koers heeft ook terrein verloren door winstnemingen maar de groep spint garen bij het aantrekken van de zinkprijzen en speculaties rond de participatie (7,8 %) van de Zwitserse sectorreus Glencore.

 

Deel dit artikel