Analyse
Workday: dotcomgekte terug? 5 jaar geleden - donderdag 25 oktober 2012

Vorige week in de VS leek de dotcomgekte even terug met de introductie van Workday, actief op het vlak van cloudcomputing. Het aandeel verdubbelde de eerste dagen na zijn beursdebuut.

Het moge duidelijk zijn dat we dit aandeel mijden als de pest. Als beleggers zich laten leiden door een hype wordt het gevaarlijk.

 

Op een wolk

De markt van beursintroducties draait al een tijdje op een hoog toerental in de VS. Ondanks de tegenvallende introductie van Facebook lijkt de honger van Amerikaanse beleggers niet te stillen. Als een bedrijf dan naar de beurs komt, actief op het vlak van de hype van de dag, namelijk cloud computing, dan is het hek van de dam en lijkt 2000 terug (cloud computing is het beschikbaar stellen van allerhande hardware, software en gegevens via een onlinenetwerk).

 

Gekte

Vrijdag 12 oktober kwam Workday (ticker WDAY) naar Nasdaq tegen 28 USD. Op het einde van de eerste handelsdag stond de teller op 48,69 USD, een stijging met maar liefst 74 %. De dagen erna wist het aandeel zelfs nog hoger te klimmen, tot 57 USD of meer dan 100 % boven de introductieprijs.

 

Onredelijk

Na deze stijging heeft het bedrijf een beurskapitalisatie van meer dan 10 miljard USD. Te veel van Workday is verlieslatend en zal dit ook de komende twee jaar blijven. Pas in 2014 zou het voor het eerst een positieve cashflow kunnen genereren. Voor de beursintro had de groep een negatief eigen vermogen. Het bedrijf betaalt geen dividend en daar zal de eerstvolgende jaren geen verandering in komen. Eén ding is overduidelijk: het aandeel is geprijsd voor perfectie en bij het minste probleem of ontgoocheling zal de koers zwaar terugvallen.

 

Optimisme

Dergelijke overdrijvingen geven eigenlijk twee zaken aan. Aan de ene kant dat Amerikaanse beleggers hun optimisme hebben teruggewonnen en openstaan voor meer risico. Dit kan zich gaan vertalen in meer vertrouwen in de economie. Aan de andere kant geeft dit ook aan dat het beleid van de Federal Reserve, om geld bijna gratis te maken, voor excessen kan zorgen.

 

Deel dit artikel