Analyse
VS: onvermijdelijk en dynamischer dan Oude Continent 5 jaar geleden - maandag 29 oktober 2012

Ontdek onze adviezen en haal er voordeel uit.

Rekening houdend met de lagere volatiliteit dan zijn Europese tegenhanger voor een identiek rendement blijft de Amerikaanse beurs interessant op voorwaarde dat men niet zomaar in de markt stapt maar weloverwogen keuzes maakt (technologiewaarden zijn duur…). S&P 500 zal 2012 in het groen afsluiten. Koersschommelingen blijven mogelijk maar bieden mogelijkheden om posities in kwalitatief aandelen op te drijven.

 

We hebben het gewicht van Amerikaanse aandelen in onze basisportefeuille verhoogd naar 25 % (door terugval van het groene biljet worden activa in dollar interessanter; Amerikaanse economie verbetert). Drie fondsen en een tracker hebben onze aandacht getrokken: iShares S&P 500, KBC Index United States, SSgA US Index Equity en Threadneedle American.

 

We hebben ook favorieten aandelen.
Abbott Laboratories bereidt de beursgang van divisie "geneesmiddelen op voorschrift" voor, wat de waardering van de groep zal verbeteren en de koers een duwtje in de rug zal bezorgen
Accenture blijft haar leiderschap op de markt voor bedrijvenadvies versterken en heeft de middelen om haar marges tegenover de sterke concurrentie te verdedigen.
General Electric profiteert van zijn aanwezigheid in de opkomende landen en zal profiteren van de daling van de productiekosten (schaliegas).
Chevron vermijdt onstabiele exploratiegebieden (geweld, nationaliseringen…) en heeft de voorkeur aan veilige zones.
Intel voelt de economische crisis aan de lijve maar blijft liquiditeiten genereren die ze gedeeltelijk uitkeert aan aandeelhouders; zijn capaciteit om te innoveren blijft zijn troef.

AT&T vergroot zijn marktaandeel in de VS in combinatie met behoud van zijn winstgevendheid en heeft nauwelijks schulden.

 

Vertrouwen getankt

Na enkele zeer moeilijke jaren (verlies van arbeidsplaatsen, daling vastgoedprijzen, zwakke economische groei), herstelt de Amerikaanse economie zich beetje per beetje (geraamde groei van 2 % voor 2012 én 2013). De VS laten hun tekorten voor wat ze zijn terwijl in Europa besparingen en bezuinigingen aan de orde van de dag zijn en dit weegt op de economische groei. De Fed voert een veel agressieve monetaire politiek: leidende rentevoeten die nauwelijks boven de 0 % staan; aankoop, elke maand, van zo’n 45 miljard USD overheidspapier op lange termijn om een goedkope financiering van de overheidsschuld te verzekeren; aankoop van hypotheekleningen in handen van banken om liquiditeiten in het systeem te pompen, aankoop van vastgoed toegankelijker te maken en koopkracht te verhogen.

 

Ontsporing budget

De VS kunnen niet eeuwig de budgettaire teugels laten vieren; een gezondheidskuur zal zich opdringen. Het spreekt voor zich dat dergelijke stappen makkelijker te nemen zijn bij een economische groei dan in een moeilijke economische omgeving. Om de schuld te verminderen zal het Congres besparingsmaatregelen moeten nemen, anders lonkt de fameuze "fiscal cliff" (matregelen zoals belastingverlagingen en extra overheidsuitgaven, die genomen werden na het ontploffen van de internetzeepbel zouden kunnen verdwijnen). Een dergelijke toename van de fiscale druk gepaard gaande met een daling van de uitgaven zou de Amerikaanse economie in recessie duwen en de werkloosheid boven de 9 % tillen.
Dit zal de belangrijkste uitdaging worden voor de winnaar van de presidentverkiezingen.

 

Obligaties mijden

Ondanks de mogelijke besparingen, zullen de VS schuld blijven uitgeven. Gezien de zwakte van de dollar zou een dergelijke belegging aantrekkelijk kunnen zijn. Helaas wordt de markt gemanipuleerd door de Fed die door maandelijkse aankopen van staatspapier de rente laag houdt. Hoe lager de rente, hoe duurder de obligaties zijn. Amerikaans staatspapier is dan ook zeer duur. Als een belegger staatsobligaties zou aanschaffen tegen 0,75 % op 5 jaar of 1,7 % op 10 jaar dan zal hij een lager rendement boeken dan de inflatie. In het slechtste geval keert de Fed de markt de rug toe waardoor de rentevoeten zullen normaliseren en de prijs zwaar zal terugvallen. Het rendement compenseert te weinig het risico; een dergelijke belegging is enkel te rechtvaardigen voor degene die zich wenst in te dekken tegen een implosie van de eurozone (niet onze scenario).

 

Voor bedrijfsobligaties ligt het rendement veel te laag om die aan te prijzen.

 

Deel dit artikel