Analyse
Vijf jaar van nervositeit op de beurzen 5 jaar geleden - woensdag 31 oktober 2012

Een studie van het auditbureau KPMG uitgevoerd op Franse aandelen geeft aan dat beleggers al gedurende vijf jaar enorm nerveus zijn.

Beleggers die in staat zijn hun koelbloedigheid te behouden, kunnen hun voordeel halen uit dergelijke situaties van verhoogde stress. Het kan dus geen kwaad om cash achter de hand te houden om op dergelijke momenten te kunnen toeslaan. Dit is zeker nu het geval want de beurzen kunnen niet echt als goedkoop worden bestempeld.

 

Om uw beleggingen in aandelen te kiezen, maak gebruik van onze aandelenselector.
Om uw beleggingen te bepalen in functie van uw profiel, maak gebruik van onze keuzemodule. 

 

Spectaculaire dalingen

Tijdens de voorbije 5 jaar heeft KPMG de beweeglijkheid van de aandelen van 348 Franse bedrijven in het oog gehouden. Over die periode zijn 1 827 gevallen waargenomen waarbij de koers over een periode van 20 beursdagen (goed voor een maand) meer dan 20 % is teruggevallen dan de referentie-index CAC All Tradable. 86,5 % van de genoteerde bedrijven hebben op zijn minst één keer zo’n terugval gekend en 51,7 % heeft op zijn minst 4 keer een dergelijke daling laten optekenen. 493 dalingen van meer dan 30 % zijn over dezelfde periode van 20 beursdagen waargenomen en bijna één bedrijf op twee kreeg er mee te maken (48,6 %). Na een daling van 20 % hebben de betrokken bedrijven er gemiddeld 9 maanden over gedaan om het niveau van de index opnieuw bij te benen; na een daling van 30 %, heeft het bijna 11 maanden geduurd.

 

Lessen uit trekken

Deze volatiliteit is het gevolg van een verslechtering van een aspect die door beleggers als essentieel worden aanzien. Deze perceptie, gerechtvaardigd of niet, zorgt vroeg of laat voor een overdreven reactie van de koers. Aangezien heel wat bedrijven te veel communiceren met het oog op de korte termijn, bestaat de kans dat beleggers veel zenuwachtiger reageren op dergelijke ingrijpende wijzigingen. Dit laatste is niet altijd terecht. Een tijdelijke zwakte van een onderneming mag niet automatisch worden geëxtrapoleerd op de lange termijn.
Dikwijls komt slechts 10 à 15 % van de prijs van een aandeel op naam van de verwachte dividenden voor de komende vijf jaar. Het grootste deel van de koers bestaat uit wat na die periode wordt verwacht. Grote bedrijven ontsnappen de dans niet : 64,4 % van de grootste bedrijven uit de CAC All Tradable (25 % van het totaal) hebben de voorbije vijf jaar een daling van 20 % gekend. Hoewel ze meer middelen hebben om het hoofd te bieden aan zware stormen, zijn ze niet altijd even flexibel om kort op de bal te spelen en beleggers te plezieren.

 

Deel dit artikel