Analyse
Nyrstar: houdt vast aan productiedoelen 5 jaar geleden - donderdag 25 oktober 2012

De verwachte evolutie van de zinkprijzen en de verticale integratiestrategie van Nyrstar pleiten voor een verdere koersstijging.

De geruchten over een bod door Glencore zijn weer gaan liggen, maar de koers ligt 35 % onder zijn boekhoudkundige waarde en houdt o.i. te weinig rekening met de goede vooruitzichten de komende jaren.
KOPEN.

 

Hoewel de zinkproductie in het 3de kwartaal minder is gestegen dan verwacht (+ 5 % t.o.v. 2de), heeft de productie afkomstig van de mijnen een nieuw record bereikt en bevestigde Nyrstar nogmaals zijn productiedoel (+50 à 70 % in 2012). Wat de raffinageactiviteiten betreft, had de blikseminslag en brand in Budel (Nederland) een negatieve impact op de productie (-5 % t.o.v. 2de kwartaal) maar niet in die mate dat de groep haar doelstellingen moet bijstellen. De verhouding tussen de vraag en het aanbod aan zink afkomstig van de mijnen blijft in het voordeel spelen van de raffinaderijen, wat het beste laat verhopen voor de onderhandelingen over de raffinagemarges in 2013. De stijging van de mijnproductie gekoppeld aan de verwachte schaarste aan zink tegen 2015 biedt mooie vooruitzichten, maar op korte termijn blijven de productie-/extractiekosten hoger dan verwacht, en dat weegt niet alleen op de rentabiliteit, maar ook – te zwaar volgens ons – op de koers van het aandeel. 2012 zou licht verlieslatend kunnen worden maar boekjaar 2013 zal winstgevend zijn en voor 2014 lijkt een winst van ±1,3 EUR per aandeel ons realistisch.

 

Koers op het moment van de analyse: 4,937 EUR

 

Het Belgische Nyrstar is de grootste zinkverwerker ter wereld (smelterij en legeringen, 9 % van een nog erg gefragmenteerde markt) en nummer 3 voor lood (7 % van de omzet). Sinds 2009 streeft de groep naar een verticale integratie (aanwezig zijn in alle productiestadia). Daartoe neemt zij mijnen over die op middellange termijn moeten voorzien in 50 % van haar zinkbehoeften.

 

Deel dit artikel