Analyse
Nieuw rapport m.b.t. de regelgeving in de banksector: welke impact? 5 jaar geleden - maandag 8 oktober 2012

De kansen op een echte heropleving van de sector blijven op middellange termijn beperkt.

Vorige week werd een nieuw rapport m.b.t. de regelgeving in de banksector gepubliceerd, afkomstig van de expertengroep aangesteld door de Europese Commissie. Het zal als basis dienen voor de nakende onderhandelingen over de omkadering in de sector. Concreet wordt er o.a. voor gepleit om de meest risicovolle activiteiten van de Europese banken onder te brengen in aparte juridische entiteiten, om niet het volledige bankenstelsel te destabiliseren bij problemen.

 

De banken op wie dit, gezien het gewicht van hun tradingactiviteiten, in de eerste plaats van toepassing is, zijn BNP Paribas (+ 6,5 %, houden), Deutsche Bank (+ 5,4 %, verkopen.) en Société Générale (+ 7,4 %, houden). Voor het Britse Barclays (+ 6 %, houden) en het Zwitserse UBS (+ 4,9 %, houden) is er geen impact.

 

Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat de voorstellen in het rapport uiteindelijk allemaal in wetteksten zullen worden gegoten, laat staan dat ze snel zullen worden toegepast, maar het rapport draagt wel bij aan de vraag naar een strengere regelgeving in de sector, waardoor de kansen op een echte heropleving op middellange termijn volgens ons beperkt blijven.

 

De Europese banksector klom vorige week 3,3 % hoger. In de banksector vinden we op dit moment enkel Santander Brasil (- 0,9 %) koopwaardig.

Deel dit artikel