Analyse
IRIS: overnamebod naar Europese Commissie 5 jaar geleden - woensdag 17 oktober 2012

Het Auditoraat van de Raad voor de Mededinging heeft aan de Europese Commissie gevraagd om het overnamebod van Canon op IRIS te onderzoeken, omdat het de vrije concurrentie zou hinderen.

We raden u aan het aandeel IRIS te houden tot aan de startdatum van het bod (die wellicht wat uitstel zal oplopen).
Canon biedt 44,50 EUR per aandeel.

 

In deze fase is het absoluut nog niet zeker dat de Commissie zich daadwerkelijk over het dossier zal buigen en het zou ons verbazen indien er problemen zouden opduiken. De activiteiten van beide groepen zijn in de eerste plaats complementair en hun integratie bevindt zich al in een vergevorderd stadium. Ze werken al nauw samen sinds juli 2009, toen Canon voor 17 % in het kapitaal van IRIS stapte. De Japanse groep is vandaag ook de grootste klant van IRIS. Het argument dat de fusiegroep te groot zou zijn voor een bepaald marktsegment lijkt ons dan ook moeilijk verdedigbaar.

 

We zien op dit moment weinig redenen voor paniek en we verwachten hooguit dat de lancering van het bod, dat verwacht werd voor begin december, een maand of twee maanden vertraging zal oplopen.

 

Koers op het moment van de analyse: 42,10 EUR

 

Het Belgische informaticabedrijf Iris ontwikkelt systemen en levert diensten voor het scannen, beheren, archiveren en stockeren van documenten.

 

 

Deel dit artikel