Analyse
In groene energie beleggen via Electrawinds? 5 jaar geleden - vrijdag 5 oktober 2012

Het Belgische Electrawinds, actief in groene energie (wind- en zonne-energie, biomassa, enz.) fuseert met het Duitse investeringsfonds European Cleantech 1 (ECT).

De operatie levert het bedrijf ±60 miljoen euro op om zijn projecten te financieren en (behoudens verder uitstel) ook een notering aan de beurs van Frankfurt vanaf 8 oktober (zonder de kosten en risico's van een klassieke beursintroductie).
De huidige koers van ECT (9,74 EUR) houdt o.i. op een correcte manier rekening met de operatie. We verwachten we geen winst vóór 2014-15 en op een dividend zal het nog langer wachten zijn. Volgens onze berekeningen weerspiegelt een koers van boven de 9,5 EUR ruimschoots de vooruitzichten van de nieuwe bedrijfscombinatie, ook omdat de risico's toch niet verwaarloosbaar zijn.
NIET KOPEN.

 

Fusie

ECT is een vennootschap naar Duits recht die bij haar oprichting twee jaar terug 115 miljoen EUR ophaalde en die slechts 1 doel had: de hand leggen op een Europese producent van groene energie. Na onderzoek van maar liefst 291 dossiers, viel de keuze van het management op Electrawinds. Dat Oostendse bedrijf werd in 1998 opgericht door een selfmade man en ex-garagehouder die ook aandeelhouder zal blijven. Het groeide op korte tijd uit (o.a. met de steun van Gimv, dat 5,2 % van het kapitaal bezit) tot een referentie in de cleantechsector. Het is aanwezig in België, Frankrijk en Italië, maar ook in Oost-Europa en Afrika, en het ontwikkelt, bouwt en exploiteert projecten waarvan het doorgaans zelf hoofdaandeelhouder blijft. Electrawinds realiseert vandaag een omzet van 140 miljoen euro en stelt 230 mensen tewerk in 27 windmolenparken, 4 biomethaansites en 20 zonneparken.

 

Troeven en doelstellingen

De geografische spreiding (niet afhankelijk van wind en weersomstandigheden in 1 land) en de technologische diversificatie van de groep zijn onmiskenbaar een troef.
De toekomstige projecten (hoofdzakelijk windturbines) waarvoor al een vergunning werd verleend, zijn goed voor 1,1 keer het geïnstalleerde vermogen vandaag (binnenkort 279 MW). In totaal zijn alle projecten die in ontwikkeling zijn goed voor 4,4 keer dat vermogen. Het geld van ECT (wellicht rond de 60 miljoen aangezien sommige aandeelhouders uit het fonds zullen stappen) is onmisbaar om de erg kapitaalintensieve projecten te financieren en de vrij kwetsbare financiële situatie overeind te houden. Electrawinds zal de komende 10 jaar wellicht stevig groeien. Het management hoopt de omzet met 20 % op jaarbasis te laten stijgen de komende jaren en de bedrijfsmarges (vóór afschrijvingen) stabiel te houden. Die doelstelling lijkt ons haalbaar, maar financiële lasten en de afschrijvingen zijn hoog.

Voorts haalt de groep maar liefst 40 % van haar inkomsten uit groenestroomcertificaten die haar worden toegekend! Ondanks de continue daling van de materiaalprijzen (overcapaciteit in de windturbine- en zonnepaneelindustrie) en de verwachte stijging (o.a. door de kernuitstap in sommige landen) van de elektriciteitsprijzen (35 % van de inkomsten), kan de instabiele regelgevende context roet in het eten strooien en de rentabiliteit van sommige projecten kelderen. Betaalbare financiering vinden, is bij dit type activiteiten trouwens van kapitaal belang. De liquiditeiten die Electrawinds zelf genereert zijn ruim onvoldoende om de investeringen te dekken en in functie van het project heeft de groep 75 à 80 % externe financiering nodig. Elke wijziging van het humeur en de gezondheid van de banken/schuldeisers (die vandaag al veel strenger zijn dan vóór de crisis) kan dus een rem plaatsen op de ambities. Om een ontsporing van de schuldenlast te vermijden, valt het niet uit te sluiten dat de groep de komende jaren bijkomende kapitaalverhogingen zal doorvoeren.

 

Deel dit artikel