Analyse
HFT: erg omstreden! 5 jaar geleden - donderdag 18 oktober 2012

Wist u dat zowat 40 % van alle beurstransacties in Europa (en zelfs 60 % in de VS) worden uitgevoerd door firma's die zich bezighouden met High Frequency Trading (HFT)?

Dankzij geavanceerde computersystemen kunnen firma's die zich bezighouden met High Frequency Trading in enkele microseconden massale hoeveelheden effecten kopen of verkopen. Zelfs als er per effect maar een heel kleine winst wordt gemaakt, kan de totale winst, gezien de grote volumes, toch aardig aantikken.
Recentelijk besliste de Duitse financiële toezichthouder om die praktijken aan banden te leggen, omdat ze speculatie en instabiele markten in de hand zouden werken. Maar is dat negatieve imago ook terecht? Een tijdje terug wezen deskundigen HFT met de vinger als een factor die de "flash crash" van 6 mei 2010 op de beurs van New York in de hand heeft gewerkt, of zelfs heeft veroorzaakt. Recentelijker verloor een Amerikaanse trader van Knight Capital Group in een paar seconden 440 miljoen dollar door geautomatiseerde transacties. Er rijzen ook twijfels over de wettelijkheid van bepaalde praktijken. Zo onderzoekt de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, aantijgingen dat de operatoren van bepaalde beursplatforms geprobeerd zouden hebben om in de gunst te komen bij HF-traders door hun orders prioritair te verwerken, en dus tegen betere voorwaarden.

 

Zoiets zou uiteraard regelrecht bedrog van de kleinere beleggers zijn.

 

Verdedigers van HFT voeren dan weer aan dat het fenomeen de liquiditeit verhoogt en de transactiekosten verlaagt (kleiner verschil tussen bied- en laatkoersen). Het spreekt voor zich dat de informatisering van beurs- en bankierplatformen op dat vlak voor vooruitgang heeft gezorgd, maar de specifieke bijdrage van HFT blijft toch controversieel. Zo is het niet ondenkbaar dat in een negatieve beurscontext de algoritmes die aan de basis van HFT liggen allemaal dezelfde logica zouden volgen, en zo de liquiditeit waaraan de beurs op zo'n moment nood heeft net nog zouden verminderen.

 

Veeleer dan een blind verbod op deze praktijken, pleiten wij ervoor dat er meer transparantie komt over HFT, zodat we met kennis van zaken kunnen oordelen over de voor- en nadelen. Er is dan nog tijd genoeg om adequate maatregelen te treffen.

 

Deel dit artikel