Analyse
Herfstintrede op de beurzen? 5 jaar geleden - maandag 1 oktober 2012

De internationale beurzen klommen in september nog 1,4 %.

Dankzij de interventies van de BCE (die liet weten dat ze zou ingrijpen om landen te helpen die officieel om hulp vragen) en van de Fed (die besliste om nog maar eens de geldpersen te laten draaien) klommen de beurzen in september nog hoger. Het rendement voor beleggers in euro bedraagt 14 % sinds begin dit jaar.
Het einde van de maand was echter heel chaotisch (Spaanse opportunisme en getalm om hulp te vragen) en er blijven ook heel wat vraagtekens rond de wereldeconomie.

 

Onze tips

In China blijft de groei vertragen (verwachting van 7,5 % voor dit jaar, t.o.v. 9,2 % in 2011) en blijft die groei ook onevenwichtig (investeringen nog altijd goed voor 50 % van het bbp). Al mag het gevaar voor een explosie van het aantal dubieuze kredieten en voor een vastgoedzeepbel niet verwaarloosd worden, toch beschikt China nog altijd over heel wat middelen om zijn economie te stimuleren. Chinese aandelen, die een negatief rendement lieten optekenen in 2012 (-2,2 %), blijven centraal staan in onze portefeuillestrategieën. Beleg erin via het fonds Fidelity China Focus EUR A.

 

In de VS komt er eind dit jaar een einde aan een reeks belastingverlagingen. In combinatie met de noodzaak om het overheidstekort terug te dringen, vreest men dan ook voor een recessie in 2013. We blijven echter Amerikaanse aandelen aanraden. Beleg erin via de kapitalisatietracker iShares S&P 500, die noteert op de beurs van Amsterdam of via de Amerikaanse aandelen die wij aanraden

 

Europese aandelen kunt u algemeen gesproken beter mijden. Slechts een aantal individuele aandelen blijft koopwaardig. Raadpleeg onze aandelenselector

 

Golf van OBA’s

De lage rentestand en de goedkope financieringsmogelijkheden die daarmee samenhangen, scherpt ook de eetlust van mogelijke overnemers aan. Na eerder al Transics International (+2,5%) en VPK Packaging, woei er in september een ware overnamewind over de Belgische beurs, vaak onder impuls van bestaande referentieaandeelhouders. Iris, Telenet en Devgen klommen respectievelijk 47,7 %, 12,8 % en 62,4 % hoger. Naast de "eeuwige" geruchten over een mogelijk bod op Mobistar (-2,4 %), CFE (+4,3 %) en RTL Group (+3,5 %), veerden ook de speculaties rond Nyrstar (+27,7 %) opnieuw op. Voor onze adviezen baseren we niet op een eventuele overname maar op het huidige koersniveau en de winstgroeivooruitzichten.

 

Deel dit artikel