Analyse
Coca-Cola: geslaagd testkwartaal 5 jaar geleden - donderdag 18 oktober 2012

Het resultaat voor het 3de kwartaal laat het beste verhopen voor de toekomst, maar de huidige koers houdt daar al rekening mee.

Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

 

Het 3de kwartaal was een testcase voor de doelstellingen 2010-20 (activiteit verdubbelen, rentabiliteit vrijwaren). En al bleef het resultaat wat onder de verwachtingen (omzet +6 %, winst per aandeel +4 %; 0,51 USD), toch is de groep o.i. geslaagd voor die test, zeker als we rekening houden met de crisis in het westen, de campagnes tegen zwaarlijvigheid in de VS, het grillige weer, de (matige) stijging van de grondstoffenprijzen en de sterke dollar. Dankzij het sterke merkimago konden de verkoopprijzen opnieuw worden opgetrokken (+2 %) zonder dat dit ten koste ging van de volumes (+4 %). De diversificatie naar niet-koolzuurhoudende dranken (volumes +8 %) droeg ook haar steentje bij (een partnership met Sanofi mondde uit in een nieuw, "gezond" drankengamma). In Noord-Amerika wint de groep marktaandeel op Pepsi en in de groeilanden blijft er nog ruimte voor progressie. De kostenbeheersing beschermt de rentabiliteit (bedrijfswinst +9 % excl. wisselkoerseffecten) en de gegenereerde cash (+15 % over de eerste 9 maanden) blijft niet te lang onbenut: de groep investeert, koopt eigen aandelen en verhoogt haar dividend (al blijft het rendement beperkt tot 2,7 % bruto). We mikken op een winst per aandeel van 2 USD voor 2012 en van 2,10 USD voor 2013.

 

Koers op het moment van de analyse: 37,74 USD

 

Coca-Cola is wereldleider voor niet-alcoholhoudende dranken, actief in meer dan 200 landen; priklimonades (Coca-Cola, Sprite, Fanta), water (Dasani, Chaudfontaine in België), vruchtensappen (Minute Maid) en energiedrankjes (Powerade).

 

Deel dit artikel