Analyse
Chemiesector terug in de gratie 5 jaar geleden - maandag 22 oktober 2012

Sinds begin dit jaar zijn de koersen van de chemieaandelen fors gestegen. Gaat het om een kortstondig herstel of een fundamentelere trend?

Vroeger afgedaan als vervuilend, in verval en weinig rendabel, kan de chemiesector vandaag bij de beleggers weer op bijval rekenen. De sector profiteert van de dynamiek van de groeilanden en op langere termijn zal hij garen spinnen bij een milieuvriendelijkere ontwikkeling van bedrijven en van de zoektocht naar alternatieven voor fossiele energie. Gezien hun koersklim en de economische vraagtekens, lijken de chemieaandelen in onze selectie echter niet goedkoop.

 

Verkoop Air Liquide en Tessenderlo
Behoud
BASF, Bayer, DuPont, Solvay en Umicore

 

Waarderingen fors omhoog

Op 24 september maakte Solvay zijn intrede in de CAC40, de index met de grootste aandelen in Parijs. Op dezelfde dag trad het Duitse Lanxess toe tot de Dax 30, de sterindex in Frankfurt. Eerder al maakte het Nederlandse LyondellBasell zijn intrede in de Amerikaanse S&P500. Al deze chemiegroepen hebben een steil beursparcours achter de rug in 2012: van 1 januari tot eind september klom de koers van Solvay 38 % hoger, die van Lanxess 51 % (verkopen), en die van LyondellBasell 54 % (houden). Ook het Franse Arkema (verkopen), dat al 29 % steeg dit jaar, zou op termijn zijn intrede bij de grote beursjongens kunnen maken.

 

Waarom?

De chemieaandelen bieden goed weerstand aan de crisis dankzij de diversificatie van hun activiteiten (bijv. olie voor BASF en agrochemie bij Bayer en Dupont), en dankzij de dynamiek in de groeilanden, die de vertraging in het westen compenseert. De grote groepen werkten na 2008 ook hard om de kosten te drukken en de marges te ondersteunen. Daarnaast spint de sector garen bij de hernieuwde interesse voor cyclische aandelen, die nog werd gevoed door de goede resultaten in het eerste halfjaar en het beursherstel de voorbije zomer. Tot slot worden de beleggers zich ook meer bewust van de goede vooruitzichten voor de sector op langere termijn. Door de gestegen voedselbehoeften zijn de goede resultaten in de agrochemie een vaste waarde geworden. Ook de nood aan duurzame ontwikkeling (zonnepanelen, gewicht voertuigen, isolatie gebouwen, batterijen, uitstootreductie…) is niet meer weg te denken.

 

Realistisch blijven

De sector is niet immuun voor de sombere context. Het discours van de ECB kon de markten wat geruststellen, maar de problemen in Europa zijn nog niet voorbij en we moeten de eerste jaren geen hoge groeicijfers verwachten. Door de hoge grondstoffenprijzen en de beperkte mogelijkheden tot bijkomende herstructureringen, zullen de marges op korte en middellange termijn niet spectaculair stijgen. Door de zwakke economische groei loert het gevaar voor overcapaciteit in Europa om de hoek.

Deel dit artikel