Analyse
Bod op IRIS: wat te doen? 5 jaar geleden - dinsdag 9 oktober 2012

We raden aan om op het bod op IRIS in te gaan. Vanaf wanneer wordt het bod effectief? Is aandelen nu verkopen op de beurs ook een optie?

De koers van IRIS schommelt rond 44 EUR, onder de biedprijs van Canon dus. De markt rekent niet op een tegenbod. We achten die kans zo goed als onbestaande. U moet er dus niet op rekenen dat de koers de komende maanden boven de 44,50 EUR zal gaan. We zouden enkel verkopen op de beurs indien u een andere beleggingsopportuniteit op het oog hebt en over geen of onvoldoende cash beschikt. In andere gevallen zouden we wachten op het bod. Zo gaat u ook transactiekosten uit de weg.

 

Procedure

Het Japanse Canon heeft twee weken geleden aangegeven een bod te zullen lanceren op IRIS tegen 44,50 EUR. Eenmaal de aankondiging officieel is, treedt een hele procedure in werking die niet van vandaag op morgen is afgerond. Vooreerst moet de prospectus van het bod, die is opgesteld door de begeleidende bank ING, door de FSMA worden goedgekeurd. In principe zal deze goedkeuring eind oktober of begin november gebeuren. Daarna zal Iris een uitzonderlijke algemene vergadering samenroepen om te stemmen over het bod (is zo goed als zeker een formaliteit). Uiteindelijk zou u normaal gezien begin december op het bod kunnen ingaan. Na de afronding van het bod, zal u dan waarschijnlijk begin 2013 uw geld krijgen. U zal dus nog wat geduld moeten uitoefenen vooraleer u uw aandelen kunt verzilveren.

 

Mislukken?

Bestaat er ook een kans dat het bod niet zal lukken? Canon stelde als voorwaarde voor het welslagen van de operatie dat het minstens 90 % van de aandelen + 1 aandeel wil binnenhalen, en als dat lukt, liet het ook al weten een uitkoopbod te zullen lanceren. Normaal gezien zal het geen probleem zijn aangezien Iris zelf volledig achter de overname staat. Iris heeft al geruime tijd een nauwe band met Canon, er vond zelfs al een zekere operationele integratie plaats het voorbije jaar. De twee bedrijven zijn dus al goed verweven.

 

Deel dit artikel