Analyse
Beursstijging in de zomer: hoe en waarom? 5 jaar geleden - dinsdag 2 oktober 2012

Op drie maanden tijd won de Euro Stoxx 50 20 %.

De West-Europese en Amerikaanse beurzen zijn bijna onafgebroken aan het stijgen sinds juli. Zo won de Euro Stoxx 50 op drie maanden tijd zo’n 20 %. De Dow Jones-index zette zelfs het hoogste niveau neer sinds eind 2007. Waarom? Kunnen ze nog hoger? En wat vandaag doen?

 

Waarom hebben de beurzen het zo goed gedaan?

De Europese Centrale Bank trad rechtstreeks in de markt op waardoor de rente op Spaans en Italiaans schuldpapier fors terugviel en de Amerikaanse Federal Reserve liet weten extra geld te zullen bijdrukken en de rente nog jaren op haar bodemniveau zou houden. Goedkoop geld zou dus nog geruime tijd beschikbaar zijn. De hoop dat dit ultra soepele beleid van de centrale banken de wereldeconomie uit het slop zal halen en stilaan een einde zal maken aan de Europese schuldcrisis heeft de voorbije maanden heel wat kopers op de been gebracht. Aangezien er enorme berg massa’s liquiditeiten langs de zijlijn geparkeerd staan, maar nu er gezien de zeer lage rente nauwelijks nog alternatieven zijn, is een kleine verschuiving van de geldmassa al voldoende om de beurzen hoger te duwen.

 

Kunnen de beurzen nog hoger?

Op korte termijn zal de volatiliteit aanhouden en kunnen de beurzen opnieuw een stapje achteruit. Hoe zwaar de onzekerheid op de beurzen zal wegen zal afhangen van het feit of de politieke klasse in Europa de nodige knopen zal doorhakken en of de landen in crisis zoals Spanje, Italië, Portugal, Griekenland de nodige besparingsmaatregelen zullen implementeren of hulp zullen vragen. Op lange termijn zullen de beurzen echter wel hoger gaan. De meeste beurzen zijn goedkoop gewaardeerd (enkel de Belgische niet) terwijl het gemiddelde dividendrendement niet te versmaden is.

 

Wat vandaag doen?

De gunstige waardering van aandelen ten opzichte van andere activa pleit nog altijd in het voordeel van aandelen. De obligatiemarkten daarentegen zijn zeer duur, zeker het papier van de sterke landen uit de eurozone. Het grootste gevaar op een uitschuiver bevindt zich trouwens in deze hoek. Een verschuiving van de ene naar de andere activaklasse valt niet uit te sluiten. We pleiten dan ook nog steeds voor een overweging van aandelen.

 

Voor een neutrale portefeuille op tien jaar bijvoorbeeld beleggen we 65 % in aandelen. 

 

We geven o.a. de voorkeur aan Amerikaanse, Britse of Chinese aandelen en enkele individuele waarden uit de eurozone (maak gebruik van onze aandelenselector).

Deel dit artikel