Analyse
Accenture: knap resultaat, mooie verwachtingen 5 jaar geleden - dinsdag 2 oktober 2012

Het jaarresultaat brak alle records en de vooruitzichten voor het lopende boekjaar zijn solide.

De koers bereikte een historisch hoogtepunt maar het aandeel blijft goedkoop en maakt deel uit van onze selectie van koopwaardige Amerikaanse aandelen.
KOPEN.

 

In het boekjaar dat afgesloten werd op 31/08 scheerden zowel de activiteitsgraad als de rentabiliteit erg hoge toppen, en dat ondanks de moeilijke context. De winst per aandeel klom 12 % hoger, tot 3,97 USD. Zowel de conjunctuurgevoelige activiteit consultancy aan bedrijven (56 % van de omzet) als de divisie outsourcing (44 % van de omzet) presteerden sterk. De verkoop steeg met 8 à 11 % voor alle klantensectoren (financiën, gezondheid, communicatie, industrie, enz.) Als marktleider blijft Accenture marktaandeel afsnoepen van de concurrentie. Voor dit boekjaar mikt de groep op een stijging van de winst per aandeel met 11 %. Dat lijkt ons ook haalbaar, rekening houdend met het recente vormpeil van het orderboekje (12 % meer bestellingen over volledige voorbije boekjaar, +10 % in laatste kwartaal). De groep is financieel solide en maakte bekend dat het haar volgende halfjaardividend zal optrekken (+20 %, brutorendement ± 2,5 %). Rekening houdend met de nieuwe vooruitzichten van de groep (boven onze verwachtingen), trekken we onze prognoses voor de winst per aandeel op tot 4,40 USD voor dit boekjaar en tot 4,65 voor het volgende.

 

Koers op het moment van de analyse: 69,88 USD

 

Het Amerikaanse Accenture is het grootste adviesbureau voor bedrijven ter wereld. Meer dan ¾ van de 500 grootste bedrijven ter wereld zijn klant bij Accenture. De belangrijkste concurrenten van de groep zijn IBM, HP, Capgemini en het Indiase Infosys. Accenture haalt 60 % van zijn omzet uit consultancy voor bedrijven (beheer, technologie …) en 40 % uit outsourcing (informatica, administratie …). De groep haalt 35 % van haar in inkomsten in de VS, 10 % in de rest van Amerika (Noord en Zuid), 42 % in de zone Europa - Midden-Azië - Afrika en 13 % in Zuidoost-Azië.

 

Deel dit artikel