Analyse
Telefonica Brasil: te hard slachtoffer van onzekerheid 5 jaar geleden - donderdag 13 september 2012

Matige kwartaalresultaten en onzekerheid rond de bedoelingen van het moederhuis wogen de voorbije maanden te zwaar op de koers.

KOPEN.

 

Dit aandeel maakte eind 2010 zijn intrede in onze selectie en boekte sindsdien een winst van net geen 20 % in euro, dividenden inbegrepen. De recente koersval is vooral te wijten aan de onzekerheid bij de beleggers over wat het Spaanse moederhuis van plan is met haar Braziliaanse dochter. Telefónica moet immers zijn door de crisis al te zeer aangezwollen schuldenlast terugdringen en lanceerde in die context al diverse pistes, waaronder de beursintroductie van sommige dochterondernemingen en/of de verkoop van niet-strategische activa. Die onzekerheid weegt o.i. te hard op de koers van dit aandeel, dat goedkoop blijft. De resultaten voor het 2de kwartaal leverden geen echte verrassingen op. De omzet bleef stabiel en de winst per aandeel boerde 5,6 % achteruit. De commerciële inspanningen die nodig zijn om klanten te verleiden in een steeds competitievere omgeving, verhinderen dat de bedrijfsmarge (stabiel in het 2de kwartaal) aantrekt. De lancering in het 4de kwartaal van een "triple play"-aanbod (vaste telefonie, internet en tv, heeft in Europa veel succes), zal o.i. de prestaties van de groep in 2013 stimuleren. We mikken op een winst per aandeel van 2,14 USD voor 2012 en van 2,24 USD voor 2013.

 

Koers op het moment van de analyse: 22,90 USD

 

Telefónica Brasil (ex-Telesp) is de Braziliaanse dochter van de Spaanse telecomreus Telefônica. De groep, ontstaan uit de recente fusie in Brazilië tussen de vaste operator Telesp en de mobiele operator Vivo, is vooral actief in de staat São Paulo, de rijkste van het land (±30 % van het bbp). Ze hoopt via het aanbieden van combipaketten (vaste en mobiele telefonie, internet, televisie) de concurrentie te counteren.

 

Deel dit artikel