Analyse
Softimat: liquiditeit aandeel blijft laag 5 jaar geleden - maandag 17 september 2012

Na drie kapitaalverminderingen van 1 EUR per aandeel de voorbije 3 jaar, zou er volgend jaar nog eentje kunnen volgen, maar de geldkoffers dreigen leeg te zijn ...

VERKOOP rond de 5 EUR.

 

Na de radicale hercentrering die startte in 2010, blijft er vandaag van de historische activiteiten van het vroegere Systemat nog alleen de ERP-software Dymasis over, die op jaarbasis in het beste geval nog een winst van zowat 0,04 EUR per aandeel zal genereren. Het leeuwendeel van de inkomsten van de groep zal dus afkomstig zijn van haar vastgoedpark: 9 gebouwen die in totaal goed zijn voor 15.000 m² kantoorruimte, 3 000 m² labo's en 10 000 m² opslagruimte verspreid over België, Frankrijk en Luxemburg. De waarde ervan wordt geraamd op 30 miljoen EUR, alles is verhuurd, en vanaf volgend jaar (na uitdoving van de toegekende kortingen) zouden er zowat 2,8 miljoen EUR recurrente huurinkomsten op jaarbasis moeten binnenstromen. De jaarwinst van de groep zou dus zowat 0,25 à 0,30 EUR per aandeel moeten bedragen en het dividendrendement zal wellicht fors dalen. Temeer omdat Softimat nu ook ambities koestert op de residentiële vastgoedmarkt, wat onvermijdelijk heel wat middelen zal vergen. Het aandeel is erg illiquide en zal wellicht altijd met een décote blijven noteren, maar een décote van 33% (we schatten de intrinsieke waarde rond 5,8 EUR/aandeel ) vinden we toch overdreven.

 

Koers op het moment van de analyse: 3,90 EUR

 

In zijn topdagen begin 1999 was Systemat (dat in mei omgedoopt werd in Softimat) meer dan 45 EUR per aandeel waard. Na jaren van herstructurering is de groep vandaag zo goed als leeggehaald. Haar belangrijkste actief is haar vastgoedpark (28 500 m² kantoren, loodsen en labo’s) dat nagenoeg volledig verhuurd is aan haar vroegere activiteiten.

 

Deel dit artikel