Analyse
Santander: winstval in 1ste jaarhelft 5 jaar geleden - maandag 10 september 2012

De verliezen gekoppeld aan de vastgoedsector hebben gewogen op het halfjaarresultaat maar de groep is goed gediversifieerd en blijft in staat om winst te genereren.

HOUDEN.

 

De winst per aandeel is in het 1ste halfjaar met 55 % gedaald t.o.v. vorig jaar, tot 0,19 EUR. De verliezen gekoppeld aan de Spaanse vastgoedsector (0,21 EUR per aandeel) hebben zowel de niet-recurrente winst door de verkoop van de Colombiaanse dochter (0,07 EUR p.a.) als quasi alle winst uit de normale bedrijfsactiviteiten van de groep tijdens de voorbije drie maanden (0,15 EUR p.a.) uitgewist. Desondanks zijn de vastgoedposities van de groep nog altijd niet volledig gesaneerd en we hopen dus dat die sanering in het tweede halfjaar zal voortgaan, o.a. dankzij niet-recurrente inkomsten uit de recente verkoop van een deel van de verzekeringsactiviteiten. Voor heel 2012 tippen we op een winst per aandeel van 0,47 EUR, voor 2013 op 0,94 EUR. Santander zal blijven lijden onder de Spaanse banken- en schuldencrisis, maar de bank moet dankzij haar internationale diversificatie in staat zijn om die te boven te komen. De beursintroductie van 25 % van haar Mexicaanse dochter zou een mooi cashbedrag van 3 miljard EUR opleveren en een meerwaarde van 0,3 EUR per aandeel. Dat moet de bittere Spaanse vastgoedpil enigszins kunnen vergulden en bevestigt ons gevoel dat Santander solide is.

 

 Koers op het moment van de analyse: 6,08 EUR

 

De Spaanse bank Santander is sinds de overname van Abbey de Europese bank met de grootste beurskapitalisatie en nummer 10 op de wereld. Ze is actief in Europa en de VS en bekleedt een sterke positie in Latijns-Amerika. Ze is voornamelijk aanwezig in retailbanking.

Deel dit artikel