Analyse
Kraft Foods: verkoop voor morgen om fiscale redenen 5 jaar geleden - dinsdag 18 september 2012

Indien u aandeelhouder bent van Kraft Foods dan raden we u om fiscale redenen aan uw aandelen ten laatste op woensdag 19 september 2012, voor het slot van de Amerikaanse beurzen, te verkopen.

Afsplitsing

De Amerikaanse voedingsmiddelenproducent Kraft Foods zal begin oktober in twee entiteiten worden gesplitst. De eerste entiteit zal alle Noord-Amerikaanse levensmiddelen groeperen en verder door het leven blijven gaan als Kraft Foods. In de tweede zullen alle snackactiviteiten worden ondergebracht. Deze groep zal de naam Mondelez krijgen.

 

Door deze splitsing zullen de aandelen Kraft Foods die u momenteel in bezit heeft, worden omgedoopt tot Mondelez. Daarenboven zullen drie aandelen Kraft Foods ook het recht geven op één aandeel van de nieuwe entiteit Kraft Foods. Maar opgepast, de uitgifte van nieuwe aandelen zou onderworpen kunnen worden aan een roerende voorheffing van 25 %. We gebruiken de voorwaardelijke wijs want de fiscale regels op dit vlak zijn verre van duidelijk, een gegeven dat we ten zeerste betreuren.

 

Verkopen

Door deze onduidelijk zouden we het zekere voor het onzekere (de mogelijke aanrekening van de roerende voorheffing) nemen. Volgens onze berekeningen zou u indien u 100 aandelen Kraft Foods bezit (goed voor een positie van zo’n 4 000 USD) mogelijk een roerende voorheffing tussen de 250 en 300 euro moeten ophoesten door de splitsing.

We raden u dan ook aan om vandaag 18 september 2012 of ten laatste morgen woensdag 19 september uw aandelen Kraft Foods te verkopen. Indien u evenwel slechts enkele aandelen in portefeuille heeft, dan zouden we dit gezien de aanzienlijke transactiekosten niet doen. Wacht niet te lang want donderdag is het al te laat!

 

Met de opbrengst van de verkoop, kunt u wat later aandelen in de twee entiteiten terugkopen. Maar u kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om uw aandelenportefeuille te heroriënteren.

 

Op de Amerikaanse beurs gaat onze voorkeur momenteel naar Abbot Laboratories, Accenture, AT&T, Chevron, General Electric en Intel. Klik hier voor meer informatie.

 

Deel dit artikel