Analyse
Is Spanje nu gered? 5 jaar geleden - dinsdag 18 september 2012

De weg is nog lang. Maar vier aandelen zijn de moeite waard.

Vier aandelen koopwaardig

Het nieuwe beleid van de ECB koopt vooral tijd voor Spanje. De komende jaren zullen in het teken moeten staan van bezuinigingen, structurele hervorming en terugdringen van de werkloosheid. Ook de Spaanse bedrijven zullen het niet onder de markt hebben, maar de vier onderstaande aandelen verdienen nog altijd uw beleggersaandacht:

 

BME (Bolsas y Mercados Españoles): de Spaanse beursoperator publiceerde prima kwartaalresultaten en blijft in staat om gulle dividenden uit te keren. Weinig riskant en goedkoop aandeel.

 

Telefónica: de telecomoperator voelt de crisis in Spanje aan den lijve en zal gezien zijn hoge schuldenlast dit jaar geen dividend uitkeren, maar de koers houdt ons inziens al ruimschoots rekening met die factoren. Het aandeel is goedkoop, u mag kopen vanuit een langetermijnperspectief.

 

Tubacex: de wereldwijde nummer twee in naadloze roestvrijstalen buizen (vooral voor de oliesector) kon uitstekende halfjaarresultaten voorleggen. Ondanks de crisis blijft de vraag naar energie hoog. Het aandeel is goedkoop en slechts in beperkte mate afhankelijk van de Spaanse thuismarkt.

 

Repsol: de productie van de olie- en gasgroep is gestegen, met dank aan de heropstart in Libië en een overname in Chili. Het aandeel is riskant maar wel nog altijd goedkoop.

 

Ambitieus programma

Het "probleem" Spanje – de vierde economie van de eurozone, goed voor 10 % van het Europese bbp – is niet te vergelijken met dat van Griekenland, Ierland en Portugal, die met hun drieën amper goed zijn voor de helft van het Spaanse bbp. Het is dus van groot belang dat « snel » een oplossing wordt uitgewerkt voor de grote problemen van Spanje. Vorige week maakte de ECB dan ook bekend zelf staatspapier te zullen opkopen.

 

Rentevoeten wel degelijk omlaag

De aankondiging van het nieuwe ECB-programma zorgde voor een forse daling van de Spaanse obligatierentevoeten. De Spaanse rente op 3 jaar is gedaald van bijna 7,50 % in juli tot 3,50 % vandaag. De rentevoeten op 10 jaar zijn gedaald van 7,50 naar 5,70 %. De lagere rentevoeten op overheidspapier zijn ook overgeslagen naar de privésector: de voorbije dagen hebben Spaanse bedrijven zich massaal op de schuldmarkten gestort (lees: obligaties uitgegeven) om zich goedkoop te financieren.

 

Nog niet aan het einde van de tunnel

De tijden van bezuiniging en economische crisis zijn echter nog niet voorbij. Ook zonder de rentelasten op de overheidsschuld kampt Spanje met een groot tekort. Het land boekt nog steeds een groot tekort op zijn handelsbalans. Ook wat het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel betreft (zorgt voor een enorm verlies aan activiteit en aan banen), zullen lagere rentevoeten weinig zoden aan de dijk zetten, gezien de buitensporige schuldenlast van de Spanjaarden en de enorme voorraad huizen die te koop staat. Goedkoop geld zal de gezinsconsumptie dus niet aanjagen en evenmin de grote hoeveelheden dubieuze kredieten van de banksector laten verdwijnen. Maar de inspanningen van de Europese autoriteiten bieden Spanje wel de kans om zijn financiering te regelen tegen aanvaarbare voorwaarden en geven het land de tijd om in te grijpen waar het schoentje knelt, te beginnen bij de competitiviteit van de economie.

Deel dit artikel