Analyse
De olieprijs is 30 % gestegen in twee maanden 5 jaar geleden - woensdag 19 september 2012

Vier aandelen zijn goed geplaatst om te profiteren van deze hausse.

Ondanks de economische recessie denken we dat de olieprijs zich kranig zal houden. Dit biedt de oliemaatschappijen de mogelijkheid nog altijd erg fraaie marges te behouden en hun schuldenlast te beperken, ondanks de gestegen kosten.
Dat biedt u als belegger toch veiligheid en ook uitzicht op dividenden die gestaag blijven groeien. Twee troeven die o.i. ondergewaardeerd worden door de huidige beurskoersen van
Total, BP, Repsol en Chevron (onze favoriet). U mag kopen.

 

Een herstel dat zal blijven duren

Dankzij initiatieven van de ECB en de Fed hebben de beurzen, met de oliesector op kop, de voorbije weken al een mooie opmars achter de rug. De prijs voor een vat Brentolie is in Londen al 30 % gestegen sinds half juli.

 

Is dit herstel slechts van voorbijgaande aard door het uitblijven van een duurzaam economisch herstel? We denken van niet. Naast de economische context wordt de olieprijs ook bepaald door externe factoren. Zo houdt de geopolitieke spanning de prijzen op een erg hoog niveau. Door de opeenvolging van conflicten in Afrika en het Midden-Oosten wordt er gevreesd voor onderbrekingen in de bevoorrading richting Europa en de VS en wordt het zwarte goud duurder, ondanks de vraagtekens over de evolutie van de wereldwijde vraag.

 

En omgekeerd, als de prijzen te sterk zouden dalen, schroeven de producerende landen hun quota terug en handhaven ze de prijzen op een voor hun aanvaardbaar niveau.

 

Deel dit artikel