Analyse
Atenor: voorstel voor een keuzedividend 5 jaar geleden - vrijdag 7 september 2012

Atenor brengt goed nieuws: het nettodividend van 1,5 euro blijft behouden.

Tegen de huidige koers komt dat neer op een rendement van 5 %. De aandeelhouders zullen kunnen kiezen tussen een dividend in cash of in aandelen. De winst van 2012 moet normaal in de buurt liggen van die van 2011 en de komende jaren zien er goed uit.
Goedkoop aandeel.
Kopen.

 

Na rijp beraad besliste Atenor om in mei 2013 opnieuw een nettodividend van 1,5 EUR uit te keren. Het keuzedividend maakt het mogelijk van een korting van 5 tot 10 % te genieten op de nieuw uitgegeven aandelen. Door een dividend in aandelen aan te bieden beschikt de groep over meer liquiditeiten om projecten te financieren zonder evenwel de aandeelhouders die het gevoeligst zijn voor het uitkeringsbeleid voor het hoofd te stoten. Na een 1ste semester dat werd gedragen door het Brusselse project Up-Site moet de winst in 2012 normaal rond de 2,1 EUR per aandeel liggen. Zoals verwacht zal het nog niet echt een groot jaar zijn voor de groep, maar de rentabiliteit op 3 van de 4 kantoorblokken van Up-Site zal tegen eind 2013 al twee keer zo hoog zijn als het door de groep beoogde gemiddelde van 500 EUR/m² en de verkoop van de appartementen in de residentiële toren (140 meter – 42 verdiepingen) heeft al 40 % meer opgebracht van verwacht. Voorts toont de verkoop van Trebel  (>30.000 m² die nog gebouwd moeten worden) aan het Europese parlement nog meer eens dat Atenor, door de kwaliteit van de projecten, in staat is om in een nochtans krimpende markt uitstekende zaken te doen. De bijna volledige winst van deze operatie zal maar in de boeken komen na de oplevering in 2016, maar het rendement is uitzonderlijk hoog en moet op zich al voor 8 à 9 EUR winst per aandeel zorgen. Dat kan alvast de beleggers geruststellen u de groep wellicht zal beslissen om ook op de moeilijke Roemeense en Hongaarse markt  haar bouwprojecten voort te zetten en nu ze  net 7,2 hectare heeft gekocht in Bergen en 2 hectare in Ath om er gemengde residentiële projecten te realiseren. Die zullen minder rendabel zijn, maar veel sneller kunnen worden opgeleverd. In 2013 zullen 4 van de 11 projecten  (650.000 m²) bijdragen tot de resultaten van de groep, zodat het dividend zeker in stand zal kunnen worden gehouden. 

 

Koers op het moment van de analyse: 29,26 EUR

 

Atenor is een Belgische projectontwikkelaar (kantoren, residentiële bouw, winkels), actief in België en Luxemburg en ook in Centraal-Europa.

 

Deel dit artikel