Analyse
14 Belgische aandelen en een rendement van bijna 10 % op 5 maand! 5 jaar geleden - dinsdag 25 september 2012

Ons advies voor de Belgische aandelen blijft ongewijzigd: vermijd de zwaargewichten, die vaak te duur zijn, en wees erg selectief.

Van 01/01 tot 24/09 liet de Brusselse beurs een rendement optekenen van 22,9 %. Dat is meer dan de meeste internationale beurzen en de beurzen uit de eurozone
De voorbije 5 maanden hebben de 14 Belgische aandelen die we u hadden aanbevolen een gemiddeld rendement van 9,9 % neergezet (internationale beurzen 6,6 %).
Belgische aandelen raden wij alleen aan voor
dynamische portefeuilles op lange termijn.

 

Aandelen voor het dividend

Koop GDF-Suez, Cofinimmo, Gimv en Brederode.

 

De koers van GDF-Suez (+11,3 % over de laatste 5 maanden) houdt onvoldoende rekening met de agressieve groeistrategie in opkomende markten en de groep heeft de middelen om haar dividend te handhaven (brutorendement ruim 8 %).

 

In de vastgoedsector, koop niet meer Intervest Retail en Wereldhave Belgium, maar wel Cofinimmo (noteert lichtjes onder zijn intrinsieke waarde en probeert zijn portefeuille te diversifiëren met café's, verzekeringskantoren, rusthuizen….) Al zullen de komende jaren moeilijk blijven, we hopen toch dat het dividend (rendement van 5,8 % netto!) gehandhaafd zal worden.

 

Gimv (+6,6 %) beschikt over een goed gediversifieerde portefeuille die degelijk wordt beheerd en beschikt over heel wat liquiditeiten die het kan aanwenden om beleggingskansen te grijpen en om zijn aandeelhouders een aantrekkelijk dividendrendement te bieden (4,9 % tegen huidige koers).

 

Voor Brederode (+18,8 %) bedraagt het dividendrendement amper 2 % netto, maar de décote is historisch hoog (±40 %) en de holding geeft toegang tot een uitgebreide portefeuille met niet-beursgenoteerde aandelen.

 

Onder cyclische aandelen…

Koop Nyrstar en Atenor.

 

Over vijf maanden, zijn de prestaties van Nyrstar (-10,05 %) en Atenor (+4,4 %) ontgoochelend. Maar voor Ateror, die zijn dividend handhaafde en een mooie meerwaarde zal opstrijken bij de verkoop van het Trebel-gebouw, is ons aankoopadvies sterker geworden. Nyrstar, dat had af te rekenen met tegenslag in zijn mijnactiviteiten, is sinds eind juli 60 % hoger geklommen, dankzij de stijging van de zinkprijzen en de speculatie rond een overname door Glencore. De décote t.o.v. de boekhoudkundige waarde is nog altijd bijna 40 %!

 

Voor een aandeel met sterke concurrentiepositie …

Kies voor EVS, Exmar, Sioen en Melexis.

 

Voor kleine innovatieve bedrijven die over een concurrentievoordeel beschikken op wereldschaal is de balans positief. De echte waarde van IRIS werd duidelijk na het bod van Canon. Als u ons laatste aankoopadvies hebt gevolgd, zult een rendement opstrijken van ruim 50 % in 6 maanden. Picanol (+59,2 % op 5 maanden) profiteerde van het feit dat zijn ceo aandelen bleef inkopen, en van de zwakke euro (kon marktaandelen afsnoepen van Japanse concurrenten).

 

EVS (+14 %) blijft marktaandeel winnen. De winst 2012 zal o.i. het record van 2008 verbreken en de traditionele terugslag na de Olympische Spelen zal minder erg zijn dan gevreesd.

 

Bij Exmar (+13,2 %) blijven de vrachttarieven voldoende hoog en blijft de onderwaardering t.o.v. de waarde van de vloot enorm groot.

 

Na een uitstekend eerste halfjaar is Sioen (+11,8 %) voorzichtiger voor de toekomst, maar blijft goedkoop.

 

Melexis (+0,4 %, kopen) boekte een recordhalfjaaromzet en verhoogde zijn omzetdoel voor 2012. Het bedrijf zal ook eigen aandelen blijven inkopen. Ook wij hebben onze winstramingen wat opgetrokken.

 

Onder de speculatieve aandelen …

Koop Agfa-Gevaert en Deceuninck, maar wees bewust van het risico.

 

Agfa-Gevaert (-16,6 %) en Deceuninck (+11,6 %) hebben een hobbeliger parcours achter de rug en lijden onder de gebrekkige zichtbaarheid op hun omzetevolutie door de conjunctuur. Deceuninck zette wel een belangrijke stap met de geslaagde herfinanciering van zijn schuld en de activiteit van Agfa zou moeten aantrekken in de tweede jaarhelft.

 

Deel dit artikel