Analyse
VPK Packaging: uitkoopbod 5 jaar geleden - vrijdag 31 augustus 2012

De controlerende aandeelhoudersfamilie gaat een bod lanceren tegen 33 EUR per aandeel.

De geboden prijs lijkt ons zeker fair
Houd uw aandelen rustig bij in afwachting van de opening van het bod

 

De controlerende aandeelhoudersfamilie, die 82,1 % van de aandelen in handen heeft, gaat een bod lanceren op de 8,6 % VPK-aandelen die nog bij het publiek zitten (de overige 9,3 % zitten bij VPK zelf) tegen 33 EUR per aandeel in contanten. Dit komt neer op een premie van 17 % t.o.v. de laatste slotkoers vóór de aankondiging (donderdag 30 augustus) en van ±20 % t.o.v. de gewogen gemiddelde beurskoers over de laatste twee maanden. Het bod gaat enkel door wanneer de familie zo minstens 95 % van de aandelen in handen krijgt. In dat geval komt er een uitkoopbod op de resterende aandelen en verdwijnt het aandeel van de beurs.

 

De geboden prijs lijkt ons zeker fair en op een hoger tegenbod moet er niet gerekend worden (meer dan 90 % van de aandelen in vaste handen). De aandeelhouders van het eerste uur (die intekenden tegen 29 EUR in maart-april 1999) behalen zo een return (koerswinst + dividend) van ongeveer 2,4 % netto per jaar, wat niet overweldigend is, maar toch een stuk beter dan wat de Bel 20 opleverde (stabiele return).

 

Houd uw aandelen rustig bij in afwachting van de opening van het bod (data nog niet gekend). De kans dat het bod niet doorgaat is immers klein, maar als u enkele maanden vroeger over uw opbrengst wilt beschikken, kunt u uw aandelen nu ook al op de beurs verkopen. U betaalt dan uiteraard wel transactiekosten. Zet een aankooplimiet (weinig liquide aandelen) iets onder de biedprijs in de markt.

 

Koers op het moment van de analyse: 32,52EUR

 

De Belgische groep VPK is actief in 12 landen, verwerkt oud papier tot golfkarton (nr. 8 in Europa), massief karton (nummer 2), hulzen en hoekprofielen.

 

Deel dit artikel