Analyse
Nieuwe transactietaks op Franse aandelen 5 jaar geleden - woensdag 1 augustus 2012

Op de aankoop van 109 Franse aandelen moet vanaf vandaag een extra beurstaks van 0,2 % worden betaald. Voor de Belgische belegger, die over het algemeen zeer actief is op de Franse markt, opnieuw een extra transactiekost.

Op zoek naar geld

Regeringen van heel wat Europese landen zijn op zoek naar extra inkomsten en vinden die in het heffen van extra taksen op financiële transacties. Zo heeft de regering Di Rupo in ons land op zeer korte tijd twee keer de beurstaks verhoogd (vandaag gaat de tweede verhoging, onder meer de beurstaks op aandelen van 0,22 naar 0,25 %, trouwens in). Maar ook bij onze zuiderburen zijn de financiële markten een gemakkelijk slachtoffer.

 

In Frankrijk treedt vandaag een nieuwe wet in werking die een bijkomende belasting vereist op aankopen van aandelen van 0,2 %. De voorbije weken heeft de nieuwe regering dit percentage nog opgetrokken want in maart 2012 werd overeengekomen om er 0,1 % van te maken. Om in aanmerking te komen moet het aandeel aan drie voorwaarden voldoen. Ten eerste moet het genoteerd zijn op een Franse gereglementeerde markt, ten tweede uitgegeven zijn door een bedrijf met hoofdkantoor in Frankrijk en een marktkapitalisatie hebben van meer dan 1 miljard EUR.

Namen

Alles samen gaat het over 109 Franse bedrijven.
Raadpleeg de lijst

 

Op de lijst staan enkele namen die we aanraden zoals AXA, Bouygues, BNP Paribas, France Télécom, Peugeot, Total, Vivendi of die heel wat Belgische belegger van oudsher in portefeuille hebben zoals GDF Suez.

Alweer een extra transactietaks die het verhandelen van aandelen toch weer wat extra verzwaard. Het gaat wel enkel om een aankooptaks. Op een transactie van 2 500 EUR scheelt dit toch alweer een extra 5 EUR. Voor de langetermijnbelegger die weinig transacties uitvoert, zal deze extra kost weinig impact hebben.

 

Deel dit artikel