Analyse
Knight Capital: de val van een trader 5 jaar geleden - donderdag 23 augustus 2012

De Amerikaanse broker kwam enkele weken terug in een storm terecht nadat een computerfout de aandelenhandel in de war had gestuurd en het bedrijf met een miljoenenverlies opzadelde.

Woeps, foutje...

Op woensdag 2 augustus draaide de handel op Wall Street de eerste 45 minuten na opening volledig in de soep. In maar liefst 148 aandelen lag de handel vele malen hoger dan normaal en waren de koersverschillen niet te overzien. Koersstijgingen en –dalingen van enkele tientallen procenten waren geen uitzondering. Aan de basis van de chaos lag een bug in de nieuwe handelssoftware van Knight Capital. Het was net alsof het tradingsysteem een eigen leven was gaan leiden en zelf besliste over de handel.

 

Zware verliezen

Pas na 45 minuten slaagde de broker erin om de software het zwijgen op te leggen. De groep vroeg aan de marktautoriteiten om alle verkeerde trades terug te draaien en ze te annuleren, maar dat werd geweigerd. Bij de "flash crash" in 2010, toen de Dow Jones in enkele minuten tijd 1000 punten of bijna 10 % verloor, was dat wel gebeurd, en dit leidde achteraf tot onvrede bij heel wat marktpartijen. De autoriteiten wilden ook een voorbeeld stellen en duidelijk maken dat wie zich bezighoudt met automatische, computergestuurde handel, ook op de blaren moet zitten als het fout gaat. Knight moest dus zelf alles gaan corrigeren door posities af te sluiten of aan te kopen. Het verlies hiervan wordt geraamd op 400 à 500 miljoen USD, genoeg om het bedrijf de das om te doen. Het is maar dankzij de tussenkomst van andere brokers en instellingen, die het bedrijf een levenslijn gaven van 500 miljoen (in ruil voor een belang van 70 % in het bedrijf), dat Knight Capital zijn activiteiten opnieuw kon opstarten.

 

Niet de laatste keer

Dit incident was niet het eerste van deze aard, en het zal zeker ook niet het laatste zijn. We schreven al meermaals dat een groot deel van de handel op de Amerikaanse beurzen (maar ook op de Europese) vandaag gebeurt door computerprogramma's. Ze voeren tegen een duizelingwekkende snelheid aan- en verkooporders uit en puren telkens kleine winstjes uit het verschil tussen de aan- en verkoopkoersen (high frequency trading). Aangezien bij deze handel nauwelijks nog mensen tussenkomen, is een fout nooit ver weg.

 

Deel dit artikel